Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo HOĆE NA NAŠE STUDIJE: Stiže 10.000 Arapa i 500 Kineza
 
 

HOĆE NA NAŠE STUDIJE: Stiže 10.000 Arapa i 500 Kineza

Prema rečima ministra Jovanovića, time bi se broj stranih studenata na našim univerzitetima povećao čak 10 puta, jer se procenjuje da na svim fakultetima u zemlji danas nema više od 1.000 stranaca.

Na studije u Srbiju trebalo bi da dođe čak 10.000 akademaca iz najrazvijenijih zemalja Bliskog istoka, kao i oko 500 studenata iz Kine, kaže ministar prosvete.

Prema rečima Tomislava Jovanovića, time bi se broj stranih studenata na našim univerzitetima povećao čak 10 puta, jer se procenjuje da na svim fakultetima u zemlji danas nema više od 1.000 stranaca.

"Roditelji iz jedne fondacije koju su formirale strane bogate zemlje Bliskog istoka uputili su nam pismo sa molbom i namerom da oko 10.000 njihovih studenata dođe na studije u Srbiju. To je ogroman broj stranih studenata i istovremeno veliki izazov za naše univerzitete. Planiram da već sledeće nedelje tim povodom održim sastanke u Vladi, jer je interes cele zemlje da dovedemo što veći broj stranaca na naše fakultete", kazao je ministar.

Na pitanje otkud odjednom toliko interesovanje stranaca za naše visoko školstvo, Jovanović odgovara da se poklopilo nekoliko faktora od kojih je najvažniji rangiranje Univerziteta u Beogradu na prestižnoj Šangajskoj listi.

"Univerzitet u Beogradu izborio se za mesto na Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta na svetu i čak napredovao za 150 mesta, ostavljajući iza sebe univerzitete u Ljubljani i Zagrebu. Osim toga, od svih stranih studenata u Srbiji najbrojniji su oni sa Bliskog istoka i oni su po povratku u svoje zemlje uspeli da pokažu veliko znanje koje su ovde stekli. Oni su bili naši najbolji promoteri i biće nam čast da se na našim univerzitetima školuju u još većem broju", ističe Jovanović.

Korist koju bi Srbija imala od dolaska stranih studenata je višestruka. Pored poboljšanja imidža u svetu, strani studenti bi našoj zemlji doneli i novčanu dobit jer bi plaćali školarine, stanovanje i ishranu. Inače, strani studenti su sve do osamdesetih godina bili česti gosti u Srbiji i procenjuje se da ih je tada bilo blizu 10.000.

Od devedesetih godina, ratova i krize situacija se u tom pogledu drastično pogoršala i danas ih nema više od 1.000. Kada se ima u vidu da većina fakulteta ne organizuje nastavu na engleskom jeziku za osnovne studije i da su kapaciteti smeštaja u domovima mali i za postojeći broj studenata, postavlja se pitanje da li smo uopšte spremni za toliki broj stranaca.

"Biće to veliki test za nas, ali nadam se da ćemo ga uspešno položiti", poručuje Jovanović.

Izvor:Kurir

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.