Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo AGONIJA U KRAGUJEVCU: Autobuska stanica ne radi mesec dana
 
 

AGONIJA U KRAGUJEVCU: Autobuska stanica ne radi mesec dana

Autobuska stanica ne radi zbog štrajka, a putnici autobuse čekaju pod vedrim nebom između kontejnera, ili bezglavo jure po ulici tražeći svoj autobus.

Već mesec dana radnici prevoznika Autosaobraćaj drže pod ključem kragujevačku autobusku stanicu boreći se tako za svoja prava. Sve vreme putnici ne mogu da se informišu telefonom o polascima autobusa jer na stanici niko ne radi, nemaju gde da kupe karte, ne znaju kada koji autobus stiže niti gde će da stane i primi putnike. Ko u Kragujevac dođe teško će iz njega krenuti dalje!

Autosaobraćaj osim blokade stanice blokira i izlaz iz grada ka Kraljevu. Ovaj kragujevački prevoznik, koji ima samo četiri autobusa (!?), putnike ne vozi, a zbog blokirane stanice i drugi prevoznici ne mogu do perona. Putnici koji neoprezno krenu na stanicu u nadi da će tamo saznati kada ide autobus mogu se samo nadati da će sresti taksiste- dipečere, Molojka Jezdića i Milivoja Vasića.

- Imam red vožnje jer prema njemu jurim putnike, mada prave pare uzimaju ovi nelegalni i neki koji su počeli kombijima da prevoze putnike ka Kruševcu, Paraćinu, Beogradu. Žao mi putnika, pa kada me pitaju ispovitlim ovaj spisak i pričam im kada će stići koji autobus. Oni se okupe oko mene, a ja kao da sam dispečer a ne taksista, smeška se Vasić držeći u ruci rukom pisani red vožnje, jedini koji sada postoji.

Onaj ko dođe u Kragujevac na neku utakmicu ili u posetu autobus za povratak kući čekaće između kontejnera u ulici Šumadijskoj, na domak autobuske stanice. U nju svakih 10 do 15 minuta pristižu autobusi koji prolaze kroz grad. Gde tačno, ko bi znao, na putnicima je da potegnu torbe i malo potrče okolo da autobus ne bi otišao. Oni stariji, trudnice ili umorni, mogu se nasloniti na zidove okolnih kuća. I stari i deca nadaju se da im neće trebati toalet.

Na kragujevačkoj autobuskoj stanici nisu retkost ni uplakani putnici, pa su nedavno taksisti tešili ženu koja je u grad stigla iz Novog Sada na sahranu, ali nije mogla da se vrati kući.

Miodrag Marjanović na stanicu je stigao sa bratom i snajom iz Prokuplja, koji su kod njega bili u poseti. Gosti se pitaju hoće li uspeti da odu.

- Autobus treba da stigne u 13.30, ako ne dođe nastaviće gostovanje kod mene, nema druge. Sada je problem što prevoznike ništa ne obavezuje da svrate po putnike u Kragujevac, ako su puni samo će proći, kaže Marjanović.

Dok putnici iščekuju autobuse, vlasnici kombija im prilaze i nude prevoz. Neke od tih kombija niko nije video pre početka štrajka. Putnici ulaze, ne pitaju mnogo o tome ko ih vozi i koliko su sigurni kada sednu u kombi.

Da bi otišli iz Kragujevca Šumadinci ili gosti grada na Lepenici moraju se valjano pomučiti.

- Krenuo sam u Vrnjačku Banju, a informacije o autobusu kojim ću putovati iz Kragujevca dobio sam jer sam pozvao prevoznika iz Vranja koji prolazi ovuda, kaže Kragujevčanin Jovan Jocić.

Autobuska stanica u Kragujevcu sablasno je prazna. Tek po koji neobavešteni nesretnik i dalje gleda tablu sa voznim redom preduzeća Autosaobraćaj ne shvatajući da je ova firma već “odvozala” svoje.

Malo ko od putnika zna da odmah kraj zgrade autobuske stanice postoji kiosk turističke agencije koja prodaje karte za većinu autoprevoznika. Više njih zna da u Šumadijskoj ulici postoji kiosk Laste. Mlađi putnici vozni red prevoznika koji prolaze kroz Kragujevac nađu na internetu, mada je zbog blokade puta ka Kraljevu mnogo polazaka promenjeno. Ostali bezglavo jure po ulicama u nadi da će uspeti da odu iz Kragujevca.

Izvor:Telegraf

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.