Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Prelazak na digitalni signal
 
 

Prelazak na digitalni signal

televizorDigitalizacija televizijskog i radio signala koštaće državu i do 70 miliona evra. Troškovi i za stanovništvo - ko nema odgovarajući televizor, za dekoder će plaćati oko 30 evra. Dobra vest - rok za digitalizaciju bi mogao biti odložen i posle aprila 2012. godine.

Prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog i radio signala moglo bi da košta državu i do 70 miliona evra. Ulaganja čekaju i gledalaoce koji će, ukoliko nemaju odgovarajuće televizore, morati da kupe takozvane "set ap boksove", to jest dekodere digitalnog signala.  Ipak, olakšavajuća okolnost je to što bi rok za prelazak na digitalni signal mogao da se produži. Prvobitni je bio april 2012. godine.

Oprema vredna više od osam miliona evra, kupljena novcem iz predpristupnih fondova Evropske unije, uskoro bi trebalo da stigne u preduzeće "Emisiona tehnika i veze", koje će, preko svojih predajnika, predvoditi digitalnu eru u Srbiji.

Ipak, neophodno je osposobiti i predajnike, koji su oštećeni u bombardovanju zemlje.

Vladimir Homan, direktor "Emisiona tehnika i veze" rekao je da će investicija koristiti ne samo njima kao preduzeću, već i državi. 

"Treba videti kako će se to isprojektovati i sa koliko lokacija će biti potrebno da se emituje, koliko će biti gep filera takozvanih da bismo mogli da izađemo sa nekom konkretnom cifrom", rekao je Homan.

U bolju sliku ili mogućnost premotavanja živog programa, ulaže i RTS. Samo prva faza digitalizacije, Javni servis košta oko 12 miliona evra. Ostaje da se digitalizuje i dopisnička mreža, oprema za emitovanje i kompletna produkcija.

Veliki troškovi tek predstoje

Tatjana Ćitić, glavni i odgovorni urednik Digitalnog i Satelitskog programa RTS-a, kaže da je početkom emitovanja programa kulture već dosta uloženo, ali veliki troškovi tek predstoje.

"Izdvojila bih ono što je od nacionalnog značaja a to je programski arhiv što je neophodno uraditi i što mnogo košta", navodi Ćitićeva.

Država bi, za početak, trebalo da obezbedi dekodere za oko 300 hiljada najsiromašnijih. Najskuplji sada koštaju oko 30 funti, ali njihova cena vremenom pada, tako da bi odlaganje digitalizacije svima išlo na ruku.

"Mi smo rok 2012. april usvojili kada smo imali rokove naših suseda, više ne moramo da žurimo do do 2013. bi to trebalo da se obavi, najvažniji deo ćemo završiti 2012. tako da 2013. dočekamo kao država sa digitalnim emitovanjem signala", kaže Irini Reljin, iz Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Hrvatska i Slovenija već su prešle na digitalno emitovanje televizijskog programa, a Mađarska je u završnoj fazi. Od 2015. godine, u celoj Evropi počinje emitovanje digitalnog signala, koji će nadjačati analogni. Prema tome, ko se ne prilagodi, ostaće u televizijskom mraku.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.