Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Novi Fijati neće stići pre aprila?
 
 

Novi Fijati neće stići pre aprila?

fiat_novIzvesno je da će kao najmodernija fabrika ove italijanske grupacije imati značajnu ulogu u globalnom razvoju ove multinacionalne kompanije do 2015. godine. Ali je izvesno i da taj proces ne ide željenom dinamikom domaće javnosti, koja se "drži" rokova datih u političkim kampanjama.

Na pitanje: Kada će krenuti serijska proizvodnja? - nema preciznog odgovora. Tačno je i da građevinski radovi (posle prvih kašnjenja) u ovom trenutku idu brže od predviđene dinamike. Sa druge strane, nova oprema ne pristiže u Kragujevac očekivanom dinamikom.  Na osnovu brojnih izjava stručnjaka angažovanih na ovom projektu lako je zaključiti da su objekti, recimo, novog energetskog bloka, koji bi energentima mogao da snabdeva grad od 400.000 stanovnika, završeni skoro 90 odsto. Inače, vrednost ovog objekta je oko 70 miliona evra. Sve ključne proizvodne hale ("mehanička obrada", "preseraj", "karoserija" i "montaža") dobile su novi, znatno viši krov. Od hala su ostali samo zidovi. A zamenjene su i sve instalacije. 

Može se reći da su i da su građevinski radovi na oko 400.000 kvadrata proizvodnog i poslovnog prostora završeni skoro 70 odsto. Ostalo je još da se objekti sa spoljne strane oblože novim estetskim materijalima i da počne montaža opreme. 

Čak ni iz sindikata ove fabrike više ne stižu brojne primedbe na radove. Iz te organizacije su stizali najoštrije osude na račun dinamike razvoja. "Ima poteškoća i kašnjenja, ali se radi. Mora se priznati da fabrika dobija potpuno novi izgled. Radnici su optimisti", kaže Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata. 

Čeka se nova oprema. Ugovori o kupovini nove tehnologije u Italiji, Nemačkoj i Japanu, vredne oko 400 miliona evra, već su potpisani. Prva oprema je počela da pristiže pre četiri meseca. U međuvremenu su stigle nove skupocene kade iz Nemačke za novu "lakirnicu", velike propusne moći. Iz Italije je stigao vrlo skup alat neophodan za serijsku proizvodnju novih modela. 

I pored izglednog i ugovorenog posla, nezvanično saznajemo da oprema ne stiže najavljenom dinamikom. Razlog, čini se - opravdan. Sofisticirana tehnologija nema gde da se skladišti. Čim se u potpunosti osposobe nove hala, oprema će početi da pristiže. Prve veće robotizovane mašine se očekuju u septembru. 

Zvaničnici ove kompanije i države Srbije su u više navrata ponovili da će probna proizvodnja krenuti u periodu od oktobra do kraja godine, a serijska u februaru ili martu. Stručnjaci koji su angažovani na tom poslu su nam nezvanično rekli da taj rok, ovih dana, zvuči previše optimistično. Procenjuju da fabrika u potpunosti neće biti osposobljena za proizvodnju - pre aprila sledeće godine.

Izvor: B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.