Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Studenti traže smanjenje školarina i sprečavanje odliva mozgova
 
 

Studenti traže smanjenje školarina i sprečavanje odliva mozgova

studentiStudentska konferencija Univerziteta Srbije (SKONUS) i sve ostale studentske organizacije u našoj zemlji uputile su otvoreno pismo nadležnima u kome traže rešavanje problema koje svakog oktobra muče buduće akademske građane. Među prvim zahtevima su da se svima koji su osvojili 60 ESPB poena omogući da narednu godinu upišu bez plaćanja školarine, kao i da oni koji su "prikupili" 48 ovih poena, budu oslobođeni dela školarine.

U otvorenom pismu se traži smanjenje školarina i transparentnost prilikom formiranja iznosa školarina, odnosno potpuna reforma finansiranja visokog orazovanja. Studenti u Srbiji ovim pismom upozoravaju državu da što pre treba da se pozabavi pitanjem korupcije i odliva mozgova.

U narednih dve nedelje studentski predstavnici iz cele Srbije izaći će sa nizom konkretnih akcija i modela za rešavanje ovih problema, koji će biti promovisani i realizovani pod kampanjom “10ka za Srbiju”.

- Apelujemo na sve studente koji imaju probleme da se obrate studentskom parlamentu na svom fakultetu ili na mejl Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli . Na ovaj način obezbeđujemo sinergiju naših različitih razmišljanja u sagledavanju društvenih promena kojih smo svedoci i onih u kojima učestvujemo i kreiranju onih koje želimo da pokrenemo. Našim aktivnostima zalagaćemo se da kroz Strategiju razvoja obrazovanja, čija je izrada u toku, rešimo najkrupnije sistemske probleme, poput školarina, ulaganja u razvoj obrazovanja, povećanje mobilnosti - stoji u pismu.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.