Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Jug Srbije gori u podmetnutim požarima
 
 

Jug Srbije gori u podmetnutim požarima

pozariLinija vatre požara na jugu Srbije dugačka je 20 kilometara i moguće je da su ti požari podmetnuti, te policija traži počinioce, izjavio je danas zamenik komandira Vatrogasnog komandira u Vranju Dejan Stanojević. "Ne postoje vremenski uslovi za izbijanje požara, ne postoje pikavci, slomljena stakla. Da bacite upaljac u rastinje neće da gori. Nije nam jasno kako požari izbijaju, kao da neko namerno pali iste lokacije, kao da stvara začarani krug", rekao je Stanojević.

Stanojević je naveo da je nezapamćeno da krajem novembra i početkom decembra izbije desetak požara, jer vremenski uslovi ne pogoduju požarima, i dodao da postoji osnovana sumnja da su podmetnuti požari u kojima gore hektari borove šume, niskog rastinja i trave u Bosilegradu, Surdulici i Trgovištu.

"Na terenu su pored vatrogasaca i policijski inspektori koji pokušavaju da nađu počinioce", rekao je Stanojević, i dodao da su na gašenju požara angažovani vatrogasci iz svih sedam opština Pčinjskog okruga.

Zamenik vatrogasnog komandira rekao je da su sve ekipe vatrogasaca na terenu i da neki nisu išli danima, a za gašenje su angažovani i radnici iz javnog sektora. Stanojević je rekao da vatrogasci u opštini Surdulica gase požar koji je juče izbio na dve lokacije, od Novog Sela prema Stajkovcu, ukupne dužine linije vatre od dva kilometra.

Danas je u toj opštini izbio još jedan požar na vrhu Čemernik prema Vladičinom Hanu, gde su upućene vatrogasne ekipe iz Preševa, Bujanovca i Vranja i gde se još utvrđuje linija vatre.

Marić veruje da su požari podmetnuti

Načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da postoji osnovana sumnja da su požari na više lokacija kod Bosilegrada i Trgovišta podmetnuti i da očekuje da policija reaguje i utvrdi kako je došlo do izazivanja tih požara.
Marić je rekao da postoji sumnja da su ti požari podmetnuti, jer je vreme vlažno i temperature su niske, a i izjave radnika na terenu govore da se ne radi o slučajnom paljenju niti samoupaljivanju. On je naveo i da od policije očekuje da reaguje i bude utvrđeno kako je došlo do izazivanje tih požara koji pričinjavaju velike nevolje sobzirom na vremenske uslove.

Marić je istakao da se, kada su u pitanju ti požari, situacija iz dana u dan menja.
"Tokom jučerašnjeg dana najveći deo tih požara je bio lokalizovan, a evo danas smo svedoci da ih ima još. I da se angažuju mnogo jače snage požari izbijaju iz dana u dan i pričinjavaju nam veliki problem", rekao je Marić i dodao da misli da se radi o nameri.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.