Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Nema zime za pušače u Kragujevcu
 
 

Nema zime za pušače u Kragujevcu

pusenjeIako je zakon o zabrani pušenja na snazi nešto više od godinu dana, u zgradi suda u Kragujevcu, u nedavno otvorenom restoranu, pušenje je dozvoljeno. Osim što zaposleni više ne mogu da uživaju u cigaretama na radnom mestu, ali ni bilo gde u preduzeću ili instituciji u kojoj rade, ovaj propis smanjio je promet mnogim ugostiteljima, pre svega onima koji posluju u tržnim centrima gde je pušenje strogo zabranjeno.

Primer iz Kragujevca, ipak, pokazuje da pred ovim zakonom nisu svi isti.

Ukoliko ste zaposleni u Osnovnom, Višem ili Apelacionom sudu u Kragujevcu, a pri tom ste pušač, za vas, bukvalno, “nema zime”. U podrumu zgrade suda otvoren je restoran u kome je pušenje dozvoljeno. I dok gosti restorana ne žele da komentarišu pušenje u zgradi državne ustanove koja sprovodi zakon, u Studentskom centru, koji je otvorio restoran, kažu da poštuju propise.

Naime, iako se nalaze u zgradi suda, ove prostorije tretiraju se kao izdvojena celina, tvrde u Studentskom centru. Isti odgovor dobili smo i od njihovih novih komšija iz pravosuđa.

Međutim, načelnica sanitarne inspekcije u Kragujevcu Milanka Mijatović, koja nije bila upoznata s time da u ovoj zgradi postoji ugostiteljski objekat u kome je pušenje dozvoljeno, tvrdi da Studentski centar u ovom trenutku krši zakon, budući da se u restoran ulazi iz prostorija suda.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu primenjuje se od novembra prošle godine. U sanitarnoj inspekciji, jednoj od šest zaduženih za njegovo sprovođenje, kažu da građani uglavnom poštuju propise, te da su u poslednjih devet meseci na teritoriji Kragujevca izrečene svega četiri kazne.

Izvor: B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.