Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Radno mesto kao premija
 
 

Radno mesto kao premija

nzsOko 735.000 radnika čeka na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Trećina njih je nekvalifikovana, a mnogi nemaju ni osnovnu školu. Sa druge strane, na birou je i 12.000 fakultetski obrazovanih. Primera dobre prakse zapošljavanja je malo. Devedeseti rođendan, Nacionalna služba za zapošljavanje dočekuje sa 735.000 nezaposlenih na evidenciji. Uprkos tim brojevima i vestima da sve više firmi zbog krize otpušta radnike, u godini koja ističe bilo je i rekordera u zapošljavanju.

Rekorderi su nagrađeni - dva grada, dve kompanije i jedno malo preduzeće dobili su plakete u Klubu poslanika u Beogradu. Slavilo svako novootvoreno radno mesto. "Mi smo imali sreću da nas ekonomska kriza nije zahvatila. Nismo otpuštali već zapošljavali radnike. Tako ćemo nastaviti i u sledećoj godini", rekao je Lukas Nam iz "Jura korporacije".

Gradonačelnik Kruševca Dragan Jovanović ističe da su mala i srednja preduzeća motor razvoja i da bez njih neće moći da se razvija ni Kruševac.

Istovremeno, Tatjana Knežević iz Merkatora rekla je da je ta firma zaposlila 540 novih saradnika i da u njihovom timu radi 48 osoba sa invaliditetom.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje na Gundulićevom vencu u Boegradu, atmosfera nije toliko svečana.

Nekvalifikovana radna snaga

Trećina nezaposlenih u Srbiji je nekvalifikovana, a mnogi nemaju ni osnovnu školu, zbog čega teže dolaze do posla.

"U proseku se tri godine čeka na posao. Međutim, ima onih koji brže dođu do posla, poput stručnjaka za informacione tehnologije, farmaceuta i lekara određenih specijalizacija", rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović. Iz Vlade obećavaju da će i sledeće godine podsticati zapošljavanje. Međutim, ovoga puta, za pomoć Nacionalnoj službi predviđeno je manje novca iz budžeta.

"Moramo da imamo bolji poslovni ambijent, kvalitetnije sudstvo, manju birokratiju, da se izborimo protiv dugih procedura, posebno u izdavanju građevinskig dozvola", rekla je potpredsednica Vlade Verica Kalanović.

"Napravimo izmene u obrazovnom sistetmu, i dobijemo kvalitetniju radnu snagu na tržištu rada", rekla je Kalanović.

Takve radne snage ima. Na birou je gotovo 12.000 fakultetski obrazovanih. To posebno zabrinjava ako se ima u vidu činjenica da je u Srbiji manje od 10 odsto stanovnika završilo fakultet ili višu školu.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.