Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Srbijo, srećan ti Dan državnosti!
 
 

Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

srbijaU Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na događaje iz 1804. i 1835. godine, koji simbolizuju početak stvaranja moderne Srbije. Na današnji dan 1804. godine u mestu Orašac u Šumadiji podignut je Prvi srpski ustanak i počela borba za oslobođenje od Turaka. Takođe 15. februara 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila je prvi Ustav Srbije.

Dan Državnosti Srbije će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna proslava biće organizovana u Domu Narodne skupštine, u Beogradu.

Izložbu "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije" otvoriće predsednica parlamenta Srbije Slavica Đukić Dejanović u skupštinskom holu.

Predsednik Srbije Boris Tadić će potom uručiti istaknutim pojedincima i ustanovama odlikovanja na svečanosti u Sali Narodne skupštine.

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, premijer Srbije Mirko Cvetković položiće lovorov venac Vlade i uz visoke državne i vojne počasti, odati poštu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka.

U Marićevićevoj jaruzi u Orašcu, gde je ustanak podignut 1804. godine, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković položiće lovorov venac Vlade Srbije.

Prvi put ove godine zakonom je predviđeno da se Dan Državnosti proslavlja neradno dva dana, 15. i 16. februara. Zbog vanredne situacije i loših vremenskih uslova neradan dan biće i 17. februar.

Izvor: Vesti-online

This content has been locked. You can no longer post any comment.