Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prijave protiv Šumadija DES
 
 

Prijave protiv Šumadija DES

strajk desInspekcija rada u Kragujevcu podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv preduzeća "Šumadija DES", čijih sedam radnika štrajkuje glađu. Prekršajni postpuak je pokrenut i protiv bivšeg direktora tog preduzeća Radoslava Jovanovića. "Zahtev je podnet zato što nije sproveden raniji nalog inspekcije rada da se zaposlenima isplate zarade za pet meseci iz 2010. i 2011. godine", rekao je načelnik odeljenja republičke inspekcije Prvoslav Milenković i naveo da je zahtev podnet Prekršajnom sudu u Kragujevcu.

Milenković je dodao da je inspekcija rada donela novo rešenje kojim se nalaže isplata zarada za dva meseca ove godine svim zaposlenima.

U preduzeću "Šumadija DES" sedmorica radnika sa invaliditetom 17 dana štrajkuje glađu, tražeći isplatu mininalnih zarada za osam meseci iz ove i iz prethodne dve godine.

Njihovo zdravstveno stanje je ugroženo, a lekari medicine rada ih svakodnevno obilaze u prepodnevnim i popodnevnim satima.

Radnici ovog preduzeća štrajkovali su i u martu i junu, nezadovoljni što im plate kasne, ali i zbog minimalne uposlenosti proizvodnih kapaciteta.

Bivši direktor Jovanović je, prilikom martovskog štrajka, ubedio zaposlene da će redovno dobijati plate i da će biti utvrđena dinamika isplate zaostalih zarada, što nije i realizovao.

Od pre mesec dana, preduzeće "Šumadija DES" ima novog direktora Veroljuba Bradića, koji je u izjavi novinarima više puta ponovio da je kasa firme prazna i da čini sve da sklopi poslovne ugovore kako bi obezbedio novac za isplatu zarada, ali i za ozbiljniju proizvodnju metalne galanterije.

Izvor: B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.