Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac: FILUM kao podstanar
 
 

Kragujevac: FILUM kao podstanar

brucoshi-FILUMKragujevac -- Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, koji obeležava devet godina rada, nastavu organizuje na sedam lokacija, udaljenih i po nekoliko kilometara.

Pravni i Mašinski fakultet, Druga kragujevačka gimnazija, Muzička i tri osnovne škole – lokacije su na kojima studenti kragujevačkog FILUM-a prate nastavu.

I pored obećanja da će studenti bar okončati školovanje u zgradi fakulteta, tri nagrađena idejna projekta i spremne građevinske dokumentacije za izgradnju, rešenje ovog problema i dalje je na dugom štapu.

Iako uglavnom nisu želeli da govore za B92, studenti komentarišu da ima dana kada na predavanja i vežbe moraju da idu s kraja na kraj grada. Oni koji ne šetaju, pak, žale se na lošu organizaciju nastave. 

Dekan najmlađeg kragujevačkog fakulteta Slobodan Štetić kaže da je upravo zahvaljujući petogodišnjim ugovorima sa obrazovnim ustanovama u kojima zakupljuje prostor FILUM dobio akreditaciju za osnovne i postdiplomske studije. Prema njegovim rečima, tih 5.500 kvadrata fakultet mesečno košta gotovo milion dinara. 

"I Mašinski i Pravni fakultet imaju svoje planove razvoja, tako da može da se desi da u jednom trenutku kažu - bili ste kod nas deset godina, ali mi sad hoćemo nove odseke, nove grupe, a vi morate da se snađete. U tom trenutku studenti Filološko-umetničkog fakulteta su na ulici", kaže Štetić.

Grad Kragujevac FILUM-u je obezbedio lokaciju u okviru Univerziteta i glavni projekat za zgradu površine 8.000 kvadrata. Međutim, fakultet u ovom trenutku nema novca ni za uknjižbu parcele, koja bi ga, kako saznajemo, koštala oko 10 miliona dinara, a kamoli za investiciju vrednu 3,5 miliona evra. 

"Novca nema, nema ga godinama. Mi smo pokušavali kod NIP-a, kod Ministarstva prosvete. Mi razumemo situaciju što se tiče Ministarstva prosvete, oni jednostavno nemaju. Meni nije jasno ni plate kako primamo redovno", kaže Štetić.

Izvor: B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.