Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Donacija aparata i opreme za hemato-onkološko odeljenje Klinike za pedijatriju
 
 

Donacija aparata i opreme za hemato-onkološko odeljenje Klinike za pedijatriju

Najavljeno je uručenje još jedne donacije Odeljenju za hematoonkologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac.

 

Zahvaljujući NURDOR-u, ekipi emisije „Sa Tamarom u akciji“ i brojnim sponzorima, u maju mesecu ove godine, završeno je renoviranje prostora Odeljenja za hematoonkologiju na II spratu Klinike za pedijatriju. Za upotpunjavanje rada i funkcionalnosti Odeljenja za hematoonkologiju, nedostajali su medicinski aparati i oprema za dijagnostiku i lečenje, u čiju nabavku se uključilo Srpsko američko medicinsko udruženje (SAMA) sa sedištem u Merilendu (Sjedinjene Američke Države). Uručenje donacije, zakazano je za utorak, 2. okrobar 2018. godine u 14:00 sati, drugi sprat Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac.

O donaciji SAMA organizacije i jednom od donatora medicinske opreme za Kliniku za pedijatriju – gospodinu Keljeviću, Kragujevčaninu koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama dobili smo informaciju u formi intervjua, odnosno odgovora dr Ivana Aksentijevića, predsednika SAMA organizacije:

„Ideju da opremimo odeljenje pedijatrijske onkologije Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac, dobili smo kada smo se susreli sa NURDOR-om, koji radi značajne stvari za decu pacijente obolele od raka širom Srbije. Videli smo da je NURDOR pomogao u organizaciji rekonstrukcije odeljenja pedijatrijske onkologije, ali da je nedostajala neophodna oprema kako bi se projekat upotpunio. SAMA je nabavila i donirala potrebnu opremu u vrednosti od 40,000 USD (američkih dolara). Kompletan iznos novca, upotrebljenog za nabavku te opreme, doniran je u Čikagu, zahvaljujući gospodinu Antoniju Keljeviću, rođenom Kragujevčaninu, čiji roditelji žive u Kragujevcu i koji je sponzorisao događaj, na kojem je prikupljen sav novac.

“ Srpsko američko medicinsko udruženje - neprofitna organizacija (SAMA), osnovano je 2009. godine, kao odgovor na loše uslove u zdravstvu u Srbiji nakon raspada Jugoslavije i uvođenja višegodišnjih ekonomskih sankcija. Iako je u poslednjih 20 godina, zdravstvo u Srbiji imalo pozitivan napredak, još uvek postoji značajna potreba za podrškom i pomoći u osavremenjivanju zdravstvene usluge. SAMA je organizacija, koju su osnovali Srbi i Amerikanci, među kojima je i nekoliko medicinskih radnika.

„Ponosni smo na svoju organizaciju, jer radimo transparentno, a sve naše realizovane donacije i projekti, objavljeni su na našoj internet stranici: http://www.serbianama.org .

Svi u SAMA smo volonteri i nastojimo da na minimum svedemo troškove angažovanja, prilikom naših donatorskih akcija. Procena je da je do sada, od svakog doniranog američkog dolara, 0,97 dolara isporučeno poznatom primaocu donacije. Kao neprofitna humanitarna organizacija, pod kontrolom smo, na godišnjem nivou, američke vlade i države Merilend, gde smo registrovani, i do sada imamo odlične ocene.

SAMA se angažuje oko novih projekata i akcija direktnim kontaktom sa institucijama ili ljudima. Obilazimo lično i analiziramo svaki potencijalni projekat i donosimo odluku o tome da li je takav projekat izvodljiv, značajan i transparentan. Svake godine organizujemo nekoliko donatorskih događaja u Vašingtonu, Čikagu i Torontu i nadamo se da ćemo ubuduće uspeti uključiti i ostale severnoameričke gradove.

Što se tiče budućih projekata, trenutno smo angažovani u obezbeđivanju sredstava za Kliniku za infektivne bolesti u Beogradu, kako bismo pomogli u renoviranju nekoliko bolesničkih soba i nabavci respiratora. Tražimo i donaciju za nabavku transportnog inkubatora za bolnicu u Kraljevu. U toku su pripreme za jednonedeljni put kroz Srbiju i Kosovo, kako bismo isplanirali buduće potencijalne projekte.” – naveo je dr Ivan Aksentijević, predsednik Srpsko američkog medicinskog udruženja (SAMA).

foto: Mapa donacija u Srbiji po organizaciji SAMA iz 2018.

This content has been locked. You can no longer post any comment.