Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Savetovalište za mlade
 
 

Savetovalište za mlade

savetovalisteU okviru Doma zdravlja Kragujevac već više od jedne decenije radi Savetovalište za mlade sa ciljem da promoviše zdravlje adolescenata. Tim stručnjaka okupljenih u Savetovalištu pomaže mladima u ranom otkrivanju poremećaja zdravlja i lečenju, kao i rešavanju psihosocijalnih problema adolescenata.

Adolescencija je veoma osetljivo i burno razdoblje u životu mladih ljudi, kada su spremni oni skloni uticaju sredine i spremni da eksperimentišu, što ponekad dovodi do kobnih grešaka. Zbog svega ovoga 2000. godine Dom zdravlja Kragujevac je osnovao Savetovalište za mlade kao jedno od prvih savetovališta te vrste u Srbiji.

Prema rečima Ljiljane Pirković pedijatra endokrinologa, Savetovalište je osnovano sa ciljem da se promoviše važnost očuvanja zdravlja među adolescentima, kao i rešavanje psihosocijalnih problema adolescenata.

Granica stupanja u seksualne odnose pomerena je poslednjih godina, pa je prosečna starost adolescenata koji su seksualno aktivni 12, 7 godina. Kako su mladi u tim godinama nedovoljno emotivno, socijalno i fizički zreli, posledice mogu biti velike. Tokom ove godine u Savetovalištu su registrovane tri neželjene trudnoće, ali taj broj je verovatno veći, tvrde u Savetovalištu, jer jedan broj mladih odlazi i u privatne ordinacije kako bi rešio problem.

Prekid trudnoće u ovom periodu, upozoravaju u Savetovalištu, može da dovede do trajnog steriliteta. Zbog toga je neophodna pravovremena edukacija mladih. Savetovalište za mlade radi svakoga dana u školskom dispanzeru, kao i subotom, u Preventivnom centru, kada se organizuju grupna predavanja u vidu edukativnih radionica.

Sa adolescentima u okviru radionica rade psiholog, pedijatar, ginekolog i lekar opšte prakse, a svi imaju isti cilj da informišu mlade o vim bitnim segmentima iz svojih oblasti i na taj način im pomognu u sazrevanju.

Izvor: RTK

This content has been locked. You can no longer post any comment.