Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Koliko košta razvod braka?
 
 

Koliko košta razvod braka?

razvodU Kraguejvcu je tokom 2011. godine Osnovnom sudu podneto 577 zahteva za razvod braka, a sudski postupak završen je u skoro 400 slučajeva. To je prema rečima portparolke suda Ivane Račić, uobičajeni broj na godišnjem nivou. Da bi se došlo do presude, supružnici koji su u postupku razvoda, moraju da plate brojne takse. Televizija Kragujevac je istraživala, koliko košta razvod braka.

Razvod braka sudskim putem je poslednja faza koja, posle pokušaja nadležnih službi da pomire supružnike, predstavlja okončanje bračne zajednice. Brojni su razlozi za prestanak zajedničkog života, ali je za razvod svakog braka neophodno da supružnici prodju kroz određenu proceduru.

Na početku, potrebno je da Osnovnom sudu, jedan od supružnika podnese tužbu ili zahtev za sporazumni prekid braka. Po prijemu tužbe ili zahteva, Sud zakazuje ročište u roku od 15 dana, ali samo od spremnosti supružnika zavisi koliko će trajati sudski postupak.

Troškovi razvoda počinju već sa pisanjem tužbe ili zahteva za sporazumni razvod, koja po advokatskoj tarifi iznosi 9.375 dinara i nije promenjena poslednje dve godine. Takođe, neophodno je platiti i sudsku taksu, koja košta 2.660 dinara. Uz to, da bi proces razvoda počeo supružnici moraju da dostave i određenu dokumentaciju, za koju im je potrebno najmanje 1.000 dinara.

Kada postupak suđenja počne, troškovi se uvećavaju i za usluge advokata, koji ih, ukoliko stranke to žele, zastupa na ročištima.

Sve u svemu, da bi postupak razvoda samo počeo, potrebno je oko 13.000 dinara, a ukoliko se razvod oduži i pri tom se održi nekoliko ročišta, potrebno je još oko 100 evra za svaki izlazak advokata. Ipak, kad je već došlo do razvoda, supružnicima često nije ni bitna cena. Najveća investicija je sloboda koja se dobija, pogotovo kada je u pitanju izlazak iz nasilne veze.

Izvor: RTK

Komentari

 
+9 #1 Lukić Željko 09-12-2015 23:08
Ukoliko u braku-vezi nema nasilja već duže vreme ne postoji normalna komunikacija zajednička želja za rešavanje porodičnih problema kao ni minimum emocija predpostavljam da je to više nego dovoljan razlog za razvod a da je postupak istog kao gore navedeni poz...
Citiraj | Prijavi administratoru
 

This content has been locked. You can no longer post any comment.