Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Čučim kraj šporeta da bih se ugrejao!
 
 

Čučim kraj šporeta da bih se ugrejao!

dragan cistacZnam da je sad najviše povike na nas! Više se sad priča o čistačima snega nego o predsedniku države... Čistiš, čistiš, ne znaš ni sam koliko puta lopatom zamahneš, a kad pogledaš iza sebe, sneg opet napadao. Dozgo samo sipa... Onda Jovo nanovo i tako celu smenu. A mraz je veliki, ne može da se izdrži. Pa, ako mogu da saopštim koju reč koliko je ovaj posao težak, kaže na samom početku intervjua za „Alo!“ Dragan Milovanović (50), čistač snega iz Kragujevca.

Dragan je već 20 godina zaposlen u kragujevačkoj „Čistoći“. Čisti ulice, a kad dođe zima, kante za smeće zamenjuje kolicima i lopatom. Posipa so, rizlu, čisti trotoare, parkinge, trgove i ulice na temperaturi na kojoj se svi zavuku u tople kuće i kancelarije. Isrpičao nam je kakve misli muče čistača dok na minus 20 stepen uklanja sneg.

Šta je najteže kad se čisti sneg?

- Hladnoća! Ruke se mrznu, uši i prsti na nogama zebu... Rizikuješ zdravlje. Smena traje šest i po sati, ali kad sneg neprestano pada, onda je vanredna situacija i ostaje se dok ima posla. Za to vreme stalno si napolju, na snegu. Nemaš gde da se skloniš. Ponekad uđem na pet minuta u neki ulaz od zgrade, ali i tu nije ništa toplije.

Može li da se preživi od plate?

- Sa 30.000 dinara retko ko može normalno da živi u ovoj zemlji. Pa bar 50.000 dinara treba samo za hranu i još toliko za odeću, obuću, da nešto prinoviš u kući. Samo ja radim, žena i dvojica sinova su bez posla. Živimo u dvadesetak kvadrata. Sad kad sam po ceo dan na mrazu, dođem kući i čučim kraj šporeta da se ugrejem. Čuo sam da je u inostranstvu ovaj posao mnogo bolje plaćen. Ma, kad bi mi se sad ukazala neka prilika, otišao bih u stranu zemlju. Mnogo je teško ovde.

Da li biste se menjali na jedan dan s nekim od ministara i šta biste prvo uradili?

- Otvorio bih kuhinje da sirotinja ima šta da jede. Bar jednom dnevno nešto toplo, kuvano. A za beskućnike bih otvorio skloništa. Viđam ih svaki dan, al‘ sad po ovom mrazu me duša boli za njih. Spavaju na kartonima, zavuku se u neki kućerak i tu drhte... Znam ja da su možda i oni krivi za tu situaciju, ali ne treba grešiti dušu. Treba im pomoći.

Da li biste za sebe lično nešto uradili?

- Zaposlio bih sinove! Pa i ministri i političari prvo sebe zbrinu, što ne bih i ja iskoristio kad bih bio na njihovom mestu. Oni su zaštićeni ko beli medvedi. Nas ako se sete ponekad. Odričemo se svega i svačega... Na hrani se štedi, na mesu. O letovanju neću ni da pričam, a kakvo zimovanje. Snega mi je i ovde preko glave! Sad sam kao čistač snega važniji od predsednika, a kad okopni, sve opet po starom!

Izvor: Alo

This content has been locked. You can no longer post any comment.