Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Novi početak za Kragujevac
 
 

Novi početak za Kragujevac

fas„Ključni model iz serije 500” i „važan globalni model” – ovako su direktor FAS-a Antonio Čezare Ferara i prvi čovek grupacije „Fijat-Krajsler” Serđo Markione okarakterisali novi model „500L” koji će se od jeseni prodavati u Evropi i SAD. U obnovljenom pogonu „Montaže“ stare „Zastave“ juče je svečano otvorena nova fabrika automobila u Kragujevcu, u tehnološkom smislu najmodernija „Fijatova“ fabrika u svetu.

Italijanski proizvođač automobila, sa 67 odsto udela u preduzeću, i naša država, sa 33 odsto vlasništva, zajednički su uložili više od milijardu evra, a prema rečima srpskog premijera Mirka Cvetkovića reč je o najvećoj investiciji u proizvodne kapacitete u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Osim premijera Mirka Cvetkovića, svečanosti u Kragujevcu prisustvovali su predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, generalni direktor „Fijat automobili Srbija“ Antonio Čezare Ferara, prvi čovek grupacije „Fijat-Krajsler“ Serđo Markione, kao i drugi predstavnici Vlade Srbije i grada Kragujevca, na čelu s gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem.

Naglasivši da nova fabrika u Kragujevcu predstavlja „važnu prekretnicu“ u industrijskom razvoju Srbije, direktor FAS-a Ferara istakao je da će ova investicija ostaviti „dubok trag, ne samo u autoindustriji, već i u različitim sektorima srpske ekonomije“.

– Radili smo zajedno, kao jedan tim, jedan duži period, nas više od dve hiljade ljudi, svakog dana u nedelji, bez izuzetka. „Fijat 500L“ je naša beba, to je prelep, prostran i savremen auto. I siguran sam da postići veliki uspeh – rekao je Ferara, naglasivši da je otvaranjem fabrike završen „jedan pozamašan, težak i izuzetno složen zadatak“.

Premijer Cvetković je rekao da se veliki projekat u Kragujevcu sastoji „iz dva dela“. Kako je objasnio, posle uspešno završene izgradnje novih pogona „na red dolazi komercijalni deo, odnosno izlazak na svetsko tržište“, koji i „Fijatu“ i našoj državi treba da donese profit.

– Koncept Vlade Srbije, sa akcentom na izvozno orijentisanu privredu, pokazao se kao dobar, s tim da će u ovom projektu biti mesta i za naša mala i srednja preduzeća, koja ćemo pomoći da postanu „Fijatovi“ dobavljači – naglasio je predsednik Vlade Srbije, zahvaljujući „Fijatu“ što je baš našu zemlju izabrao za svoju važnu investiciju.

Nova fabrika automobila u Kragujevcu „podiže ugled naše zemlje u svetu“, kazao je premijer Cvetković, dodavši da je ova investicija značajna za našu državu i zbog otvaranja velikog broja novih radnih mesta. U samoj fabrici, kako je rekao, radiće 2.500, a kod kooperanata još oko 10.000 radnika.

Podsetivši na istorijske veze Kragujevca i „Fijata“, koji su započeli saradnju još davne 1954. godine, predsednik grupacije Markione poručio je da je sada došlo vreme „za uspešnu sutrašnjicu“. On je rekao da je „500L“ izuzetno važan model za kompaniju „Fijat-Krajsler“ i naglasio da će se ovaj auto, koji će se proizvoditi samo u Kragujevcu, od jeseni prodavati u Evropi i SAD.

– Ovde smo napravili svoju najbolju fabriku, ali ova investicija je više od toga. Fabrika je, zapravo, okosnica velike industrijske zone, sposobne da privuče i druge investitore. A novi auto „500L“ je naš ključni model u seriji 500 i jedan od najvažnijih modela na globalnom tržištu kad je reč o kompaniji „Fijat-Krajsler“ – rekao je Markione, dodavši da će serijska proizvodnja tog automobila, koja počinje u maju, označiti „novi početak za Kragujevac i celu srpsku privredu“.

Na kraju svog govora, Markione je zahvalio na pomoći koju mu je pružio doskorašnji predsednik Srbije Boris Tadić, a uspeh koji su postigli srpski radnici, gradeći novu fabriku u Kragujevcu, uporedio je sa uspesima koje na teniskim terenima postiže Novak Đoković.

FAS u brojkama

Za tri po godine od potpisivanja ugovora s Vladom Srbije (29. septembar 2008), „Fijat“ je obnovio i izgradio oko 1,4 miliona kvadratnih metara hala koje je stavio pod krov, u Kragujevac je doveo četiri svoja velika dobavljača koji su izgradili pogone u Grošnici („Manjeti mareli“, „Džonson kontrol“, SIGIT, HTL), napravio na desetine kilometara nove gasovodne i kanalizacione mreže i uspeo da izgradi veliku energanu, sposobnu da obezbedi stalno napajanje strujom grada veličine Kragujevca. Trećinu sredstava, shodno svom udelu u zajedničkom preduzeću „Fijat automobili Srbija“, obezbedila je naša država.

Tadić se sastao s Markioneom

Predsednički kandidat koalicije „Izbor za bolji život” Boris Tadić održao je u Beogradu radni sastanak s delegacijom grupacije „Fijat-Krajsler“. Kako je prenela Beta, delegaciju „Fijat-Krajslera“ predvodio je generalni direktor te automobilske kompanije Serđo Markione. Sastanak je održan u restoranu „Kalemegdanska terasa“, a prisustvovao je i potpredsednik italijanske kompanije Alfredo Altavila.

Izvor: politika

This content has been locked. You can no longer post any comment.