Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Počela izgradnja Kokinog legata
 
 

Počela izgradnja Kokinog legata

univerzitetSimboličnim polaganjem kamena temeljca, na prostoru iza Pravnog fakulteta počela je izgradnja legata akademika Nikole Koke Jankovića. Kamen temeljac objekta u kome će se nalaziti i radne prostorije Centra za naučno istraživački rad Srpske akademije nauka i umetnosti Univerziteta u Kragujevcu položili su predsednik SANU Nikola Hajdin i gradonačelnik Veroljub Stevanović.

Pre toga, u Sali Senata Rektorata, prof.dr Slobodan Arsenijević rektor kragujevačkog Univerziteta i gradonačelnik Veroljub Stevanović potpisali su Ugovor o izgradnji i opremanju legata i prostorija SANU.

Prema tom Ugovoru grad Kragujevac je kompletan investitor radova.

Pored parcele za izgradnju objekta finansiraće i radove na prostoru koji će imati površinu od oko 500 kvadratnih metara.

Rok za završetak radova je kraj 2013.godine, a Univerzitet je u obavezi da pomenuti prostor kompletno opremi u roku od 6 meseci od trenutka kada radovi budu završeni.

Akademik Nikola Koka Janković, rođeni Kragujevčanin, rekao je da je reč o obostranom pokolnu, on će gradu Kragujevcu i Univerzitetu pokloniti svoju stalnu postavku vajarskih dela i drugih umetničkih dela iz njegove zbirke, a on dobija prostor, a time i priznanje od sredine gde je rođen i kojoj se uvek rado vraćao.

Gradonačelnik Veroljub Stevanović je istako da je velika čast i zadovoljstvo prilika da se napravi ovakav objekat.

''Mi smo malo posebni, Kragujevčani, Šumadinci, cenimo ono što je naše, a Koka je naš. I kako on ume da kaže i voli da kaže, onih 20 godina koje je proveo ovde stavlja u istu ravan sa onih 46 koje je proveo van Kragujevca, a duša mu je u Kragujevcu. To je velika stvar za nas, naš Univerzitet, naš Grad, za nauku uopšte i naše mlade ljude'', rekao je Stevanović.

Autor projekta arhitekta Zoran Dragić predstavio je idejno rešenje legata Nikole Koke Jankovića i radnih prostorija Centra za naučno istraživački rad SANU.

Izvor: RTK

This content has been locked. You can no longer post any comment.