Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Bolnice postale logori!
 
 

Bolnice postale logori!

oronule_bolniceZbog dramatično loših uslova, pojedine srpske klinike trebalo bi proglasiti nefunkcionalnim. Nema toaleta, zidovi puni vlage, bube šetaju po sobama, a bolesnici spavaju po hodnicima.  Pojedine bolnice u Srbiji prepune su kadrova za snimanje horor filmova.

Oronuli i memljivi zidovi, propali podovi, spavanje u hodnicima i nedostatak toaleta samo su neki od uslova u kojima se leče bolesnici u našoj zemlji.  Jedan od najdrastičnih primera je Klinika za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac. Zbog nedostatka toaleta, mališani su prinuđeni da idu do susednog ulaza u Školski dispanzer ili da koriste prirodu iza zgrade. 

Za ovaj slučaj nadležni u Ministarstvu zdravlja, kažu, nisu čuli! 

- To je nečuveno. Nismo znali i proverićemo tu informaciju. Odmah ćemo da tražimo izveštaj od nadležnih kako bismo znali šta se dešava. Niko se do sada nije žalio na tako nešto. Svaka ustanova je dužna da nas obavesti o problemima - kaže za ”Novosti” dr Periša Simonović, pomoćnik ministra zdravlja. 

Kako su nam rekli u KC Kragujevac, dok se ne izgradi novi objekat, najmlađi pacijenti su prinuđeni da koriste toalet u okviru specijalističkih polikliničkih ambulanti KC Kragujevac, na sporednom unutrašnjem ulazu u Kliniku ili sanitarni čvor u okviru prostora dispanzera.   Nisu ovo jedini problemi koje ima ova zdravstvena ustanova. Zaposleni u Rehabilitacionom centru moraju da nose nepokretne pacijente na nosilima, jer nema lifta. Na rukama se prenose i deca i bebe u inkubatorima.

Sa nehumanim uslovima za lečenje bolesnika bore se i mnogi instituti u okviru Kliničkog centra Srbije. Nepodnošljivo loše uslove za rad imaju Klinika za tropske i infektivne bolesti, Klinika za plućne bolesti i tuberkolozu, Klinika za urologiju, Klinika za neurologiju...  Ko bi se našao na nekoj od polikliničkih službi KCS, kroz čije ambulante godišnje prođe oko 350 hiljada ljudi, ne bi poverovao da je reč o centru prestonice. Ogoljeni zidovi puni vlage. Vodovodne i kanalizacione cevi stare gotovo čitav vek. A u toaletima stravičan prizor. 

- Pripremno odeljenje za operacije je neuslovno. Zgrada više nije funkcionalna - kaže prof. dr Cane Tulić, direktor Klinike za urologiju. 

Prema rečima profesora Tulića, grad je odredio sredstva za rekonstrukciju krova, fasade i prozora, a Ministarstvo zdravlja će da finansira sređivanje Centra za transplantaciju, koji je star 30 godina. Inače, u ovom Centru godišnje bude urađeno oko 50 transplantacija bubrega, što je i najveći broj u Srbiji.    Klinika koja je stvorila najbolje urologe, ne samo u Srbiji već i u bivšoj SFRJ, danas više liči na logor nego na zdravstvenu ustanovu. 

Ništa bolja nije ni Klinika za tropske bolesti KCS. 

- U najlošijem stanju nam je Odeljenje crevnih infekcija. Nije ni čudo, jer naša zgrada još malo pa će da napuni 90 godina. Institut funkcioniše u pet objekata, a nama bi bilo idealno kada bi se napravila jedna mala i moderna klinika - ističe prof. dr Dragan Delić, direktor Instituta za tropske i infektivne bolesti.

Izvor: Smedia

This content has been locked. You can no longer post any comment.