Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Oružari se pripremaju za NATO
 
 

Oružari se pripremaju za NATO

oruzari fabrika

U fabrici “Zastava oružje” očekuju da će približavanje NATO standardima omogućiti nastup domaće vojne industrije na novim tržištima.

Direktor fabrike “Zastava oružje” Rade Gromović izjavio je da će približavanje NATO standardima omogućiti da se svi proizvodi domaće odbrambene industrije nađu na potpuno novim tržištima, u zemljama NATO.

- Kvalitet naših proizvoda je nesporan i pruža nam se šansa da nađemo nove kupce. Zajedno sa Ministarstvom odbrane činimo napore da se puška M-21 ponudi i članicama NATO koje u ovom trenutku možda nemaju pušku takvog kvaliteta - rekao je Gromović.

Po njegovim rečima, Ministarstvo odbrane priprema kodifikaciju proizvoda po standardu NATO da bi proizvodi kragujevačke fabrike i drugih srodnih domaćih preduzeća bili na zvaničnoj listi artikala koje će moći da se prodaju zemljama NATO.

Fabrika “Zastava oružje” je prodajom robe i transferom tehnologije ove godine na inostranom tržištu ostvarila prihod od 42 miliona dolara što je rekord poslednjih 25 godina.

Lovačko i sportsko oružje je izvezeno u 40 zemalja sveta, a blizu 50 odsto količine u SAD.

Kragujevačka fabrika je, kao zvanični snabdevač UN, deo kontigenta vojnog naoružanja isporučila mirovnim misijama UN u Avganistanu, a bila je i na tržištu Bliskog istoka i Afrike.