Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili Mali automobili nikad lepši i luksuzniji
 
 

Mali automobili nikad lepši i luksuzniji

hjundai premijeraMali automobili na Ženevskom salonu automobila, koji zvanično počinje u četvrtak, elegantniji su i sportskiji jer se svetski proizvođači bore za zaradu u Evropi pokušavajući da primame kupce uzdržane zbog ekonomske krize. Fordova premijera je B-maks (B-Max), "subkompakt" namenjen porodicama, dok je Mercedes u potrazi za mlađim kupcima - ispod 50 godina, za svoju novu A klasu.

Audi je predstavio treću generaciju svoje serije A3 koja je pre 15 godina bio prvi "kompakt" u vrhunskom segmentu tržišta.

Fiat je lansirao "500 L", produženu verziju svog malog gradskog automobila "500", koja se pravi u Srbiji, a Tojota je "naoštrila" hibridnu verziju svog bestselera - "jarisa" da bi mu dala agresivniji izgled. Pežo postavlja nov standard auto-industrije time što je njegov novi 208 manji od svog prethodnika.

Svi ti novi modeli su daleko od vremena kada su mali automobili bili jeftini i oskudno opremljeni. Mada i dalje troše malo goriva i malo zagađuju, ovi modeli su opremljeni najnovijim sigurnosnim uređajima i na rubu su luksuza čime se "kompaktna" primiče "subkompaktnoj" diviziji, a obe zajedno čine oko 80 odsto podaje na evropskom tržištu.

mercedes a

"Sećate li se kada su manji automobili bili jeftini i veseli? Sada potrošači žele najbolji kvalitet, najveću štednju goriva, bezbednost i dizajn", rekao je izvršni direktor Forda Alan Mulali.

Problem za masovno evropsko tržište automobila je to što se tražnja smanjila pod pritiskom dužničke krize. Ove godine se očekuje smanjenje prodaje za skoro pet odsto, na 12,9 miliona jedinica, kaže Centar za istraživanje auto-industrije.

Izbijanje finansijske krize 2008. je donelo podsticaje za zamenu staro za novo koji su vozačima doneli bonus za kupovinu novog automobila ukoliko stari daju otpadu. Ti podsticaji su pomogli industriji i odložili neizbežno suočavanje sa činjenicom da Evropa ima previše neiskorišćenih fabrika, za šta većina rukovodilaca evropske autoindustrije kaže da se ne sme ponoviti.

"Ne želim podsticaje ili finansijsku pomoć", rekao je novinarima izvršni direktor Fiata i Krajslera Serđo Markione: "Fiat je finansijski čvrst i protiv je bilo kakve intervencije za podršku prodaji".

Fiat je na dugačkoj listi evropskih proizvođača automobila koji gube novac u Evropi, a tu su i grupa "Pežo-Sitroen", "Adam Opel" Dženeral motorsa i "Reno".

Cilj Fiata je da u Italiji pravi automobile za izvoz u SAD gde već skoro tri godine ima 58,8 odsto udela u "Krajselru". Ali, prvo treba da unapredi svoje italijanske fabrike koje rade sa samo 60 odsto kapaciteta, prema podacima ustanove "IHS automotiv".

Neiskorišćene proizvodne linije ruše profit, a evropski proizvođači nailaze na otpor države svakom pokušaju zatvaranja fabrika. Stiven Odel, izvršni direktor Forda za Evropu, izjavio je da evropski političari treba da prestanu da se mešaju u zatvaranje fabrika jer auto-industrija nastoji da ponudu uravnoteži s potražnjom koja se smanjuje.

Fordove fabrike rade sa više od 90 odsto kapaciteta, zahvaljujući zatvaranju nekih od njih 2008. i 2009.

"Smatram da političari treba da prestanu da daju izjave o tome da razumeju da kapacitet treba smanjiti, ali ne u njihovoj zemlji", rekao je Odel.

Svež savez sklopljen prošle sedmice, Dženral motorsa i Pežoa, znak je da industrija traži način da smanji troškove. GM će uzeti sedam odsto udela u Pežou, evropskom proizvođaču automobila broj 2, a sporazum predviđa zajedničku platformu budućih modela do 2016. i saradnju u kupovini delova.

Ta dva proizvođača automobila kažu da će im to uštedeti dve milijarde dolara godišnje u narednih pet godina. Do sada nisu razgovarali o mogućnosti otpuštanja i zatvaranju fabrika što analitičari, međutim, očekuju.

Šef Dženeral motorsa za Evropu, Karl-Fridrih Štrake, u utorak je pokušao da ublaži strahovanje od masovnog otpuštanja, ali to nije ni isključio. "Treba nam održivo stanje. Ni jedna kompanija ne može da nastavi da proizvodi gubitke", rekao je Štrake.

U međuvremenu, japanski proizvođač automobila Nisan koji je u savezu sa francuskim proizvođačem Renoom, saopštio je da investira 198 miliona dolara u nov kompaktni model svoje britanske fabrike što je retka ekspanzija auto proizvodnje u Zapadnoj Evropi.

nisan leaf

Nisan kaže da će se taj njegov budući model koji kreće iduće godine, nazvan "invitejšn" (Invitation - poziv), nadmetati sa Fordovom "fiestom" i Folksvagenovim "polom".

Izvor: Vesti-online

This content has been locked. You can no longer post any comment.