Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje ŠOKANTNO OTKRIĆE: Kafa, pomfrit i keks izazivaju rak!
 
 

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Kafa, pomfrit i keks izazivaju rak!

U namirnicama koje se vrlo često nalaze na našoj trpezi naučnici su pronašli hemikaliju koja se povezuje s nastajanjem i rastom tumora.

Akrilamid je hemikalija koja se nalazi se u kafi, prženim krompirićima, krekerima, keksima, hrskavom hlebu i određenoj dečjoj hrani. Zašto nastaje još uvek nije potpuno razjašnjeno, ali utvrđeno je da je reč o supstanci koja povećava rizik od raka, a najviše su joj izložena – deca!

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ovih je dana potvrdila ranija nagađanja i studije sprovedene nad životinjama da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka i to za korisnike svih starosnih grupa, pri čemu su deca najugroženija zbog niže telesne mase. Opasna hemikalija nastaje kad se hrana prži, farba u smeđu boju ili peče.

EFSA zato predlaže strožije kontrole dozvoljenih nivoa, posebno za hranu koja se prodaje u supermarketima i služi u restoranima. U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već su prisiljeni da menjaju načine proizvodnje hrane.

Doktorka Dijan Benford iz EFSA-a napominje da se akrilamid konzumira oralno i ​​apsorbuje kroz gastrointestinalni trakt u sve organe i ekstenzivno se metaboliše. Kako je utvrđeno u studijama nad životinjama, tokom ovog procesa nastaje glicidamid koji je izaziva mutacije gena i tumore.

Kod ljudi je zasad potvrđeno tek da povećava rizik od razvoja raka i trebalo bi sprovesti dalja testiranja kako bi se utvrdilo koji je tačno nivo hemikalije u hrani koju konzumiramo štetan. Na nivou EU i na nivou zemalja članica očekuje se da će vlade morati da donesu i nove smernice za ishranu.

Izvor:Telegraf.rs/Večernji

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.