Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Čitaoci reporteri URUČENjE NAGRADE VOJISLAV BRKOVIĆ ZA 2020. GODINU
 
 

URUČENjE NAGRADE VOJISLAV BRKOVIĆ ZA 2020. GODINU

Žiri za dodelu književne nagrade VOJISLAV BRKOVIĆ u sastavu: Radenko Bjelanović, predsednik, Miljurko Vukadinović, zamenik predsednika, Miroslav Brković, pokrovitelj nagrade - član, Duško Novaković, prošlogodišnji dobitnik nagrade - član i Vidak Maslovarić, član, doneli su jednoglasnu Odluku da se ovogodišnja književna nagrada VOJISLAV BRKOVIĆ za najbolju pesničku knjigu objavljenu od prošlogodišnjeg do ovog konkursa uruči istaknutom srpskom pesniku Milošu Jankoviću iz Beograda za knjigu objavljenu pod naslovom ŽRTVENIK, a nagrada se sastoji iz plakete i novčanog iznosa.

 

Na stranicama ŽRTVENIKA čitaoci će se suočiti sa zpanjujućim atavističkim saglasjem bivših i sadašnjih tvoritelja genocida, učinjenih u Drugom svetskom ratu u Jasenovcu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, na Podnoprokletijskoj Velici (28 jula 1944.god) i nebrojenim drugim stratištima; u vreme „revidiranja“ na Golom Otoku i neprestanog postradanja na usudnoj Kosovskometohijskoj zemlji. Jankovićeva poetika rezistira tom tinjajućem a sveprisutnom zlu. Dakle, čita se - ne samo kao lament nad žrtvama bivših i ovovremenih pogroma, već i kao jetka opomena svekolikom, jer je zatvaranje i otvaranje rana neprestano i odveć bolno. Ne umanjujući literarnu vrednost drugih prispelih knjiga ocena članova žirija je da je pesnička knjiga ŽRTVENIK Miloša Jankovića najbliža postavljenim zahtevima konkursa, te da zaslužuje književnu nagradu VOJISLAV BRKOVIĆ, koja je uporedna sa najprestižnijim književnim nagradama u Srbiji.

Nagrada VOJISLAV BRKOVIĆ uručena je Milošu Jankoviću u Kragujecu, 24. jula od 14 časova, petak 2020. godine u prostorijama Brković Nekretnine, ul. Branka Radičevića br. 7/1.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži