Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Banke vratile građanima 583 miliona od neovlašćeno naplaćenih kamata
 
 

Banke vratile građanima 583 miliona od neovlašćeno naplaćenih kamata

Oko 5.500 građana Srbije kojima su, po uzetim kreditima, neovlašćeno naplaćeni iznosi kamata, dočekali su da im banke vrate novac.

Do sada je 19 banaka poslušalo preporuke koje smo im dali tokom maja ove godine i umanjilo glavnicu kredita kod kojih je, pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, povećana rata. Istovremeno, 12 banaka izjasnilo se da takve kredite nisu ni odobravale, te da smatraju da se preporuka na njih i ne odnosi, objašnjava guverner Jorgovanka Tabaković.

Pojedine banke, uglavnom one koje su imale manje iznose ovakvih kredita, izvršile su preporučeno umanjenje jednokratno, dok su se neke banke, kod kojih je prisutan značajniji iznos tih kredita, opredelile da u ratama izvrše preporučeno umanjenje.

Guvernerka podseća i da je bankarski sektor stabilan, a da se svi mogući rizici analiziraju u okviru novoformiranog Komiteta za finansijsku sigurnost. Njega su, inače, prošlog meseca zajednički osnovale Vlada i Narodna banka Srbije.

Osim bankarskog sistema, stabilan je, dodaje guvernerka Tabaković, i kurs.
- Kada sam došla na mesto guvernera u avgustu prošle godine zatekla sam kurs od 119,07 dinara, a za stabilizaciju kursa potrošeno je oko 1,4 milijarde evra.

NBS je, dodaje ona, zadovoljna što je obavila svoj zadatak i inflaciju zadržala u granicama cilja. Zbog praćenja kretanja cena hrane, NBS sarađuje sa svim velikim trgovinskim lancima u zemlji, koji su spremni da pruže pomoć podacima koji treba da pomognu u istraživanju toga ko, koliko i kojim kanalima unosi robu u zemlju mimo carine, kao i ko navodno izvozi robu, koja zatim završi na crnom tržištu.

- Na početku naredne godine očekuje se jednokratni skok cena usled povećanja donje stope PDV-a i indeksacije akciza, podseća ekonomista Milojko Arsić i dodaje da je jasno da su niska inflacija i, čak deflacija, rezultat pada domaće tražnje i recesije u najvećem delu privrede, kao i restriktivne monetarne politike kojom se utiče na kurs.

Izvor:Blic

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.