Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Mogući protesti u zdravstvu
 
 

Mogući protesti u zdravstvu

Sindikat medicinskih sestara i tehničara, čiji članovi su i i zaposleni u kragujevačkom zdravstvu, upozorava na mogući štrajk.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara, koji broji više od 35.000 članova i jedan je od tri reprezentativna sindikata u zdravstvu, održao je krajem decembra vanrednu skupštinu u Vrnjačkoj Banji, na kojoj je razmatrana pozicija zaposlenih u zdravstvu. Zaključke sa ove skupštine, međutim, nisu preneli nacionalni mediji, što u sindikatu tumače kao svojevrsnu blokadu.

- Konstatovano je da dosadašnji sistem organizacije i brzine reagovanja i odlučivanja ne odgovara zahtevima pred koje smo postavljeni, kao što su potpisivanje kolektivnog ugovora, izmena kapitacione formule, izuzimanje zdravstvenog osoblja iz zabrane zapošljavanja, novi Zakon o radu i još mnogo toga, a što su prioriteti na koje moramo da odgovorimo što efikasnije i ubedljivije. Odluke koje smo usvojili na Skupštini daće osnov za što bolje ispunjenje ciljeva koje smo postavili – kaže Dragan Bisenić, predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije.

Inače, Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije je već imao inicijalne sastanke na nivou predsednika, sa druga dva reprezentativna sindikata u zdravstvu. Sada se priprema zajednička sednica predsedništava sva tri sindikata, na kojoj će se utvrditi plan i obim zajedničkih akcija.

- Ako resorna ministarstva ne budu imala razumevanja za naše stavove i ako njihova odluka bude negativna, verujem da će se suočiti sa prvim opštim protestom svih reprezentativnih sindikata u zdravstvu. Prioritet nam je efikasan pritisak na nadležne, koji bi za rezultat imao ozbiljno razmatranje zahteva sindikata. Naravno, vodićemo računa da onim što budemo radili ni na koji način ne ugrozimo prava pacijenata – objašnjava Bisenić.

Kako kažu u ovom sindikatu, skoro sve medicinske sestre i medicinski tehničari iz Kragujevca njihovi su članovi.

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.