Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Ivan Sokač odlikovan ordenom Čehova
 
 

Ivan Sokač odlikovan ordenom Čehova

Pesme na ruskom jeziku, iz višejezičke zbirke „Brodovi“ Ivana Sokača, uvrštene su, odlukom Saveza pisaca Rusije, u ANTOLOGIJU RUSKE POEZIJE 2019.

 

Ovo izdanje Saveza pisaca Rusije predstavlja najznačajnije autore savremene ruske književnosti. Autori zastupljeni u Antologiji nosioci su ordena Antona Pavloviča Čehova povodom 160 godina od rođenja ovog velikog ruskog pisca. Svečana ceremonija dodele ordena i Uverenja o pravu nošenja održana je u konferencijskoj sali Vlade u Moskvi. Našem pesniku ta čast upriličena je u Ruskom domu u Beogradu, gde mu je 10. marta u svečanoj mermernoj sali, zamenik direktora gdin. Jevgenij Djomin uručio ovo veliko priznanje.

Ivan Sokač (dipl.ek) rođen je u Beogradu 1975. godine. Po vokaciji prozni pisac i poeta, ćlan je Udruženja književnika Srbije. Saradnju na umetničkom polju, spajajući muziku i poeziju, ostvaruje sa brojnim delatnicima iz sveta glume, prosvete i medija, sa kulturnim institucijama i književnim klubovima. Do 2020. godine autor je devet publikacija beletristike, prevođen i prisutan u inostranim i domaćim književnim krugovima.

Od skorašnjih većih dostignuća Ivana Sokača izdvajamo i nominaciju za nagradu „Sergej Jesenjin“ (Moskva, 2018) kao i učešće u prestižnom izdanju savremene poezije na nemačkom jeziku „Frankfurter Bibliothek“ (August von Goethe 2020). koje je, zbog svog velikog značaja, prisutno i u nacionalnim bibliotekama Nemačke i Švajcarske, Bečkoj državnoj biblioteci, kao i Nacionalnoj kongresnoj biblioteci u Vašingtonu. Ivanove pesme mogu se pronaći i u antologiju posleratne srpske poezije „pesnika rođenih 1946-1996“.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži