Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Optimizam se uči
 
 

Optimizam se uči

osmehGledati pozitivno na život nije lako, ali je to prvi korak u vežbanju optimizma, smatraju psiholozi. Trećina stanovništva sklona je da stvari vidi na veseliji način. Grupa autora na sajtu "365 lepih dana" na život gleda pozitivno i pokušava da prkosi lošim vestima.

Grupa autora na sajtu "365 lepih dana" pokušava da, na svoj način, prkosi lošim vestima, problemima i stanju u zemlji. Ideja je da se svakog dana objavi bar po jedna lepa priča iz svakodnevnog života i predstavi i lepša strana Srbije.  Svesni su da se teško živi, poslovi gube i da su novčanici prazni. Ipak, šezdesetak autora priča obične i zbog problema često zaboravljene priče.

"Sreća se ne sastoji u tome da svake godine imamo novi automobil. Postoje neke druge male stvari i ljudi ih pronalaze", kaže Tatjana Vehovec sa sajta "365 lepih dana".

Život može da stane u jednu sekundu, petak 13. ne mora biti baksuzan dan, a tmuran dan može da se spasi - neke su od poruka iz tekstova. Za neke teme u njihovim pričama nema mesta.

"Preporuka je da ne bude ono čega inače ima kada otvorimo novine, kada slušamo skupštinsko zasedanje, kada kritikujemo", kaže Tatjana Vehovec.

Gledati pozitivno na život nije lako, ali je to prvi korak u vežbanju optimizma, kažu psiholozi. Psiholog Nevena Čalovska kaže da je moguće naučiti optimizam i da je trećina stanovništva genetski sklona da stvari vidi na veseliji način.

"Studijom koju je uradio doktor Maruta u Japanu 2000. godine ustanovljeno je da oni koji su optimisti ne samo da imaju lepši život, nego su i zdraviji i duže žive", rekla je Čalovska.

Na primedbe da su elitisti, inicijatori sajta odgovaraju da među njima, osim potpredsednice Skupštine Gordane Čomić i uspešnih poslovnih ljudi, ima i srednjoškolaca, studenata, samohranih majki, žena koje su ostale bez posla i izgubile svoje najmilije.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.