Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu smanjen broj za 32 mestu
 
 

Na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu smanjen broj za 32 mestu

masinski_fakultet_kragujevacU Kragujevcu je na Mašinskom fakultetu smanjen broj za 32 mesta, a na Tehničkom u Čačku za 10 mesta. Jedino na Univerzitetu u Nišu nije bilo povećanja ni smanjenja budžetskih kvota. Po 10 mesta manje dobili su Tehnički i Fakultet sporta u Prištini.

O upisnim kvotama na Univerzitetu u Novom Sadu, raspravljaće narednih dana Vlada Vojvodine. Konačnu odluku o upisnim kvotama na srpskim univerzitetima doneće Vlada Srbije na sednici zakazanoj 26. maja. Broj studenata za upis u prvu godinu koji se finansiraju iz budžeta po univerzitetima treba da bude 16.208, a na master akademskim studijama  4.704.Rektor Univerziteta Branko Kovačević je rekao da je iz Vlade Srbije dobio dopis u u kome stoji da ne podržavaju podizanje školarina za studije.Termini upisa na fakultete će ostati isti, te će prijavljivanje kandidata biti od 22. do 24. juna, dok će se prijemni ispiti obaviti od 27. do 29. juna. Objavljivanje konačne rang liste se očekuje 5. jula, a već sledećeg dana upis studenata po rasporedu fakulteta.  

Antrfile

Loša prolaznost na relativno manjem broju predmeta utiče na opštu prolaznost studenata, pa je na Mašinskom, Biološkom i Poljoprivrednom fakultetu, najveći broj predmeta na kojima je prolaznost manja od 30 odsto studenata. - Kada bi se samo na nekoliko kritičnih predmeta povećala prolaznost, opšta prolaznost bi porasla za 11,4 odsto. Zbog toga sam inicirala razgovor u rektoratu sa nekoliko fakulteta da se olakša studentima da diplomiraju - rekla je Neda Bokan, prorektor Beogradskog univerziteta.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.