Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Test bira zanimanje
 
 

Test bira zanimanje

djaciuklupamaTestovi profesionalne orjentacije pomoći će učenicima osmog razreda da donesu važne odluke o izboru srednje škole. Zahvaljujući njima, đaci se dosta pouzdano usmeravaju ka zanimanju za koje pokažu najviše sposobnosti.

Osmaci su pred donošenjem važne odluke o izboru srednje škole. Ako nisu sigurni čime žele da se bave u životu, ili im za ono što žele treba dodatna potvrda, tu su testovi profesionalne orijentacije. Zahvaljujući njima đaci se dosta pouzdano usmeravaju ka zanimanju za koje pokažu najviše sposobnosti.  Odgovori na pitanja pokazuju za šta su talentovani budući srednjoškolci. U 120 pitanja iz 12 oblasti su i pitanja poput onih da li više vole rad na njivi ili u kancelariji, da li bi želeli da pripremaju italijansku hranu ili pomažu starima. 

"Ja sam prvo želela da upišem ekonomsku školu pa sam se, ipak, odlučila za gimnaziju, ali sam na testu videla da mi bolje ide pravo, diplomatija onda ću verovatno u gimnaziju pa na Fakultet političkih nauka", kaže jedna anketirana učenica.

Drugi anketirani učenik navodi da se odlučio za Pravno-poslovnu školu, a onda mu je i test pokazao ono šta je hteo. Neki od učenika su hteli da upišu medicinsku školu, ali su testovi predložili Geodetsku ili Ekonomsku školu.

"Jedan procenat dece se izjašava za gimnaziju, onda idu Pravnobirotehička škola i Medicinska, i na kraju su tehničke škole koje često biraju dečaci", kaže psiholog Branka Tišma.

Iako su rezultati prilično pouzdani, pri izboru škole, đak ne bi trebalo da se osloni isključivo na ono što test pokazuje.

Psiholog Lidija Đorđević kaže da je veoma važno da se vodi računa koje su radne navike učenika, uspeh koji postiže, motiv za postignućem, tako da se desi da neko ima neke želje koje nisu adekvatne ne samo interesovanjima, nego broju bodova koji određeni profili zahtevaju.

Testiraju se i specifične sposobnosti đaka.

Ivana Božić iz Nacionalne služba za zapošljavanje rekla je da se učenici testiraju i da li imaju neku "žicu" koja će se kasnije pokazati kao presudna za uspeh u projektantskim zanimanjima ili u nekim strukama gde je potrebno dobro vladanje mehanikom.

Bitno je i da đaci shvate da u moru zanimanja nema samo jednog za koje su predodređeni. Ipak, pri odabiru srednje škole poželjno je voditi računa i o situaciji na tržištu rada, da se ne bi dogodilo da sa završenom školom sede kod kuće, jer posla nema.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.