Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Kragujevački vatrogasci usavršavali spašavanje iz ruševina
 
 

Kragujevački vatrogasci usavršavali spašavanje iz ruševina

vatrogasciU okviru redovne obuke i usavšavanja, Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina Vatrogasno spasilačke brigade u Kragujevcu izveo je nedavno pokaznu vežbu. U ovom taktičkom treningu učestvovale su kolege iz drugih regionalnih timova, uz prisustvo funkcionera Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. 

Za nepune dve godine Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina Vatrogasno spasilačke brigade u Kragujevcu prešao je značajan put od formiranja do četvrtog nivoa obuke. Prisustvujući pokaznoj vežbi izvlačenja povređenih iz srušenog objekta, zamenik načelnika Uprave vatrogasno spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Dragan Dončevski, podsetio je da je kragujevački tim prvi imao svoje vatreno krštenje tokom zemljotresa krajem prošle godine u Kraljevu.

Dončevski je rekao da je kragujevački spasilački tim na dobrom putu da uskoro upotpuni broj svojih pripadnika, jer od predviđene 22-jice, ekipa sada ima 17-ricu obučenih spasilaca. Među njima je i jedan vodič naročito obučenog psa tragača, uz koga su, na ovoj vežbi, učestvovale i kolege sa psima iz Beograda, Novog Sada i Niša. 

Uz sredstva kojima raspolaže svaki specijalistič tim, na vežbi je upotrebljena i najsavremenija oprema za pronalaženje osoba zarobljenih ispod ruševina. Reč je o veoma modernom audio i video sistemu, koji je Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije nabavio prošle godine.

Izvor: RTK

This content has been locked. You can no longer post any comment.