Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Pregled koji čuva vid
 
 

Pregled koji čuva vid

okoVećina prevremeno rođenih beba, odmah po rođenju, ima zdravstvene probelem koji zahtevaju lečenje. Mnoge bi zauvek izgubile vid da im nije urađen preventivni pregled, a onda i intervencija laserom.

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi više od osam hiljada beba. Većina, odmah po rođenju, ima zdravstvene teškoće koje zahtevaju lečenje. Mnoge bi zauvek izgubile vid da im nije urađen preventivni pregled, a onda i intervencija laserom.  Aparat za sada imaju dve ustanove u Beogradu i Klinički centri u Novom Sadu i Kragujevcu.  

"Oftalmološki poregledi prevremeno rođene dece obavljaju se redovno u intenzivnim negama gde borave prevremeno rođena deca. Zajedno sa neonatolozima pokušavamo da zajedničkim snagama učinimo sve da detetu bude što bolje", kaže Jelica Pantelić iz Očne klinike Kliničkog centra Srbije.

Da bi na Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj počeli da rade i terapiju kojom se bebi može sačuvati vid, bio im je neophodan laser, i nedavno su ga dobili.

"To je nešto najsavremenije, čim se nešto vidi, to se leči. Veliko je zadovoljstvo da tehnologija postoji kod nas", kaže prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor Ginekološko-akušerske klinike KCS.

Donedavno je nedostajala oprema, a i dalje nema dovoljno stručnjaka. U našoj zemlji intervenciju laserom već 13 godina radi samo Ana Oros sa Klinike za očne bolesti u Novom Sadu.

Nekada su sve bebe kojima je bila neophodna njena pomoć dovozili u Novi Sad, a sada ona ide od ustanove do ustanove, pomaže deci, i obučava kolege. Danas je bila na Institutu za neonatologiju u Beogradu, a prva mala pacijentkinja stigla je iz Kragujevca.

"Na godišnji odmor sam odlazila ali nikada nisam mogla duže od sedam dana da ostanem zato što je dinamika slučajeva takva da je jednostavnije vratiti se kući posle sedam dana, nego razmišljati i nositi teret nekog deteta, koje je zbog toga izgubilo vid. Ovo je u suštini bitka sa slepilom koja je vrlo neizvesna, to je hod po ivici", kaže Ana Oros.

Kada su krvni sudovi mrežnjače nedovoljno razvijeni ili bolesni, to predstavlja opasnost za deo oka gde se nalazi tačka jasnog vida a uloga lasera jeste da uništi ono što detetu ugrožava vid.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.