Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo "Magični zmaj": Sintetički kanabis u slobodnoj prodaji u Srbiji!
 
 

"Magični zmaj": Sintetički kanabis u slobodnoj prodaji u Srbiji!

magic dragonSintetička marihuana poznata kao “medžik dragon” legalno se prodaje u novosadskim prodavnicama, a zavisnici u Beogradu i manjim gradovima nabavljaju je preko sajtova, foruma i malih oglasa. “Medžik dragon” zvanično je poznat kao osveživač prostora i zabranjen je za mlađe od 18 godina, a deluje tako što se svi izloženi njegovom dimu “opuste” i “pobegnu od stvarnosti”. Prodaja ovog preparata zabranjena je u većini zemalja zapadne Evrope, a u Hrvatskoj i BiH postupak zabrane je u toku.

“Medžik dragon” zvanično je osveživač prostora koji ipak mogu kupiti samo punoletni, ali je očigledno da i mnogo mlađi znaju za njegovu “širu upotrebu”.

- Uzmeš rizlu, malo duvana, smotaš i popušiš. Ranije sam “zmaja” kupovao preko poznanika u Hrvatskoj, a sada mogu i kod nas, i to legalno, u prodavnici - priznaje mlađi korisnik.

Osnivač Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“ Milan Vlaisavljević ističe da nije dobro da se pod firmom osveživača prodaje nešto što izaziva zavisnost.

- Ovo nije prvi put da se droga prodaje u drugim proizvodima. Bilo je u žvakama, a sada je ima i u osveživaču prostorija. Mnogi i marihuanu smatraju lakom drogom, ali je to pogrešan stav jer droga je droga - ističe on. Prema specifikaciji koja se navodi na fejsbuk stranici, gde se nudi kao “apsolutno nov proizvod na svetskom tržištu, kojem je glavna namena društvena socijalizacija, opuštanje, zabava, provod i resetovanje od stresa”, u osveživaču prostora nalazi se - kako piše - lišće damijane, prave srčenice, prolećnog podbela i ginka, kao i veštački zaslađivač E950, konzervans E211, naftalen metanon i arome narandže, jabuke, trešnje i „medžik dregona“.

U Nemačkoj, Austriji, Luksemburgu i drugim zemljama taj proizvod je proglašen za sintetički kanabis čija prodaja je zabranjena.

Pakovanje se prodaje u novosadskoj prodavnici za 12 evra, ali prodavci nisu bili spremni da govore sa novinarima „Blica“.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu dr Jasna Daragan kaže da od pacijenata sa kojima se susretala nije čula da se ovaj preparat koristi kao droga i ocenjuje da je ta priča “verovatno mit koji šire adolescenti željni eksperimentisanja”.

Nude biljni tamjan kao zamenu

Reporteri “Blica” su u prodavnici biljnih preparata u Sremskoj ulici pronašli biljni tamjan za koji prodavci tvrde da ima isto dejstvo kao i “medžik dregon”. Na pakovanju biljnog tamjana piše da mu sastav biljni slez i aroma vanile, a pet grama košta 1.000 dinara.

- “Medžik dregon” nigde u Beogradu ne može da se nabavi, ali postoje drugi preparati, poput biljnog tamjana, koji se koriste kao zamena. Biljni tamjan ne ostavlja trag u krvi, pa na testovima ne može da se otkrije - ispričao je prodavac.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.