Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Srpski porezi za preduzetnike duplo skuplji od nemačkih
 
 

Srpski porezi za preduzetnike duplo skuplji od nemačkih

Preduzetnik koji sebi isplaćuje minimalnu zaradu u Srbiji za porez i doprinose daje čak 44,22 odsto ukupnih prihoda, u Hrvatskoj 25 odsto, u Mađarskoj od 25 do 35 odsto, a u Nemačkoj samo 21,13 odsto, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

 

Visoke državne dažbine jedan su od ključnih razloga zašto privreda procenjuje da čak 29 odsto firmi i preduzetnika odlučuje da posluje u sivoj zoni. Kao glavni razlog ovakvog poteza, gotovo dve trećine ispitanika u istraživanjima NALED-a navodi visoki porez i doprinose na zarade i u skladu s tim 43 odsto privrednika vidi izbegavanje ovih obaveza kao najzastupljeniji oblik sive ekonomije.

Iako se u našoj zemlji preduzetnici dominantno opredeljuju da porez plaćaju paušalno i oni su izloženi visokim troškovima. Vlasnik frizerskog salona godišnje će na ime paušalnog poreza platiti od 145.000 do 250.000 dinara u zavisnosti od opštine u kojoj posluje, a vlasnik IT firme od 235.000 do gotovo 400.000 dinara, čak i da ništa ne prihoduje, prenosi Danas.

foto: Naled.rs

This content has been locked. You can no longer post any comment.