Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Najveći gubici u ugostiteljstvu i turizmu, najveći optimisti IT-ijevci, građevinci i poljoprivrednici
 
 

Najveći gubici u ugostiteljstvu i turizmu, najveći optimisti IT-ijevci, građevinci i poljoprivrednici

Najveći izazovi sa kojima se bore mala i srednja privredna društva u Srbiji u uslovima poslovanja izmenjenim usled pandemije virusa, jesu kako pokriti osnovne troškove poslovanja i rešiti odlaganje i otkazivanje porudžbina, pokazuju rezultati ankete „Zajedno kroz krizu” koju su od 26. do 31. marta sproveli Privredna komora Srbije i Projekat saradnje za ekonomski razvoj USAID-a.

 

U anketi koja je obuhvatila 806 mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, svaka druga anketirana firma smatra da ima prepolovljeni prihod, a svaka treća da može da se prilagodi poslovanju preko interneta. Prema sektorima delatnosti, najveće gubitke očekuju turizam i ugostiteljstvo (45,5 odsto), ostale usluge (39,2 odsto), kao i stručne, naučne, inovacione, tehničke i administrativne delatnosti (31 odsto).

Apsolutna većina ispitanika, 97 odsto očekuje teškoće u naplati potraživanja, a svega tri procenta svih ispitanih firmi, uglavnom malih kompanija iz IT sektora, kao i malih i srednjih iz sektora industrije, uopšte ne očekuje promene. Po delatnostima, najveći optimisti su u sektorima informisanja, komunikacija, građevinarstva i poljoprivrede, jer oni veruju da se u proseku mogu oporaviti brže od drugih.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži