Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac planira da kupi električni autobus
 
 

Kragujevac planira da kupi električni autobus

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je da taj grad kroz nekoliko meseci planira da uvede u saobraćaj električni autobus i izgradi dve stanice za punjenje.

Nikolić je na seminaru o energetskoj tranziciji u saobraćaju i transportu koji su u Kragujevcu organizovali Ambasada Francuske i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) rekao da je pored industrije, energane i individualnih ložišta jedan od najvećih izvora zagađenja u Kragujevcu je saobraćaj. "Od blizu 80.000 vozila registrovanih na području Šumadije 2015. godine, u Kragujevcu je bilo oko 48.000", rekao je Nikolić i dodao da način života zahteva svakodnevni prevoz stanovništva i da je pitanje kako u takvim uslovima racionalizovati i motivisati građane da ne koriste automobil i kojim merama postići atraktivnost ostalih načina prevoza.

Nikolić je naveo da je u Kragujevcu u toku izrada studije saobraćaja sa anketom sa građanima koju izvode preduzeće Urbanizam i Gradska agencija za saobraćaj. Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Slaven Tica rekao je novinarima da će se na osnovu studije o sistemu javnog gradskog i prigradskog transporta putnika u Kragujevcu koja se završava za dva meseca, sačiniti kragujevački model transporta putnika koji će biti optimalan za potrebe građana i razvoj grada za narednih 10 godina.

"Na osnovu rezultata tog istraživanja napravićemo model koji nije francuski, ni beogradski, biće kragujevački, jer ćemo pozitivna iskustva iz sveta i nauke i tehnologije da prenesemo u Kragujevac i napravimo sistem transporta putnika po meri tog grada", rekao je Tica. On je najavio da će biti kompletno promenjeno sve, struktura sistema prevoza, organizacija i upravljanje, projektovane nove mreže linija i redovi vožnje i podela tržišta i zadaci za buduće operatore prevoza.

"Budući sistem prevoza treba da bude proizvodno i ekonomski efikasniji i održiv na dugi niz godina", rekao je Tica i otkrio da je anketa sa Kragujevčanima pokazala da oni na prvo mesto stavljaju tačnost i redovnost prevoza, a tek na osmom mestu je cena karte.

This content has been locked. You can no longer post any comment.