Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kamione i Oružje sele iz centra Kragujevca
 
 

Kamione i Oružje sele iz centra Kragujevca

zastava kamioniFabrike „Zastava kamioni“ i „Zastava oružje“ biće iseljene iz industrijskog kompleksa u centru grada. U industrijskom kompleksu, čiji je deo pod zaštitom države, biće smešten Filološko-umetnički fakultet, dok će pogoni „Kamiona“ i „Oružja“ biti u nekoj od industrijskih zona. U prvoj fazi predviđena je revitalizacija Kneževog arsenala, koji će biti dodeljen Filološko-umetničkom fakultetu.

Planirana je revitalizacija celog industrijskog kompleksa, gde umesto proizvodnje, planiramo da se postojeći prostor sa objektima nameni kulturi, obrazovanju, trgovini - kaže Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća.

Lokacije za izmeštanje „Zastava kamiona“ i „Zastava oružja“, prema njegovim rečima, zasad nisu određene, ali to mogu da budu sve lokacije predviđene za industrijske zone u gradu. Objekti koje sada koriste „Zastava oružje“ i „Zastava kamioni“, Tapacirnica, „Zastava mašine“, Preseraj, prostiru se na površini od više desetina hektara. Na ovom kompleksu su, pored objekata koji su deo industrijskog nasleđa, i objekti koji su pod zaštitom države kao spomenici kulture.

Ceo prostor predstavlja izuzetnu ambijentalnu celinu, o kojoj su i predstavnici francuskog ministarstva kulture dali najviše ocene. Pored Kneževog arsenala, tu su objekti koji su graditeljsko nasleđe, a posebno svojom arhitekturom privlače pažnju Pirotehnika, Internat bivše Zanatlijske škole, stara artiljerijska radionica, Laboratorija, zvonik za uzbunjivanje, stara ambulanta, nekadašnja energetika - kaže Slavica Đorđević, pomoćnica gradonačelnika za zaštitu spomenika kulture. Ona dodaje da je najvažnije da se svi objekti najpre zaštite, a zatim i stave u funkciju.

Direktor „Zastava oružja“ Rade Gromović kaže da su razgovarali s predstavnicima grada o prenameni objekata koje koristi fabrika.

Lokacija na kojoj je „Zastava oružje“ izuzetno je vredna i prostire se na oko 30 hektara. Najvećim delom objekti su građeni pre Drugog svetskog rata, i u vreme kada je u fabrici radilo više od 10.000 radnika. O eventualnoj ponudi grada odlučivaće Ministarstvo odbrane, koje je Vlada imenovala da gazduje imovinom fabrike - kaže Gromović. On dodaje da je u eventualnom dogovoru s Vladom potrebno i odrediti lokaciju, ali i da se taj problem može rešiti po principu grinfild investicija, i navodi primer Grošnice, gde na prostoru nekadašnje kasarne sada niču objekti „Fijatovih“ kooperanata.

Direktor „Zastava kamiona“ Đorđe Nestorović kaže da je eventualno izmeštanje ove fabrike pitanje za Vladu Srbije i Agenciju za privatizaciju, i da bi ono moglo biti vezano i za dolazak eventualnog strateškog partnera.

U Direkciji za urbanizam zasad nemaju nalog za prenamenu kompleksa.

Tu se ne radi samo o izmeštanju fabričkih pogona. Oni jesu u samom centru, ali grad je i nastao tako što su se s druge strane Lepenice gradili fabrički objekti. Tu je veliki fond objekata koji predstavljaju braunfild lokaciju, korisnu za određene delatnosti - kaže Mirjana Ćirić, direktorka Direkcije.

DS: Marketinški potez
Predsednik Gradskog odbora DS Dušan Obradović kaže da je izmeštanje prljave industrije iz centra grada stara inicijativa, i da sadašnja ideja grada predstavlja samo marketinški potez lokalne vlasti. “Do izbora neće ništa uraditi. U gradu vlada urbanistički haos, a sadašnja vlast nema kapacitete da to i realizuje, jer ni za manje projekte, za razliku od ostalih opština, nije uspela da se dogovori sa državom“, kaže Obradović. Kao jedan od primera on navodi da se Kragujevac još nije dogovorio o razmeni vojne imovine.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.