Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Lažna markica uništava mu život
 
 

Lažna markica uništava mu život

markica za prevozKupovina markice za vožnju kod preprodavca, jednog kragujevačkog srednjoškolca opomenula je za ceo život. Njegov otac Milioca Nedeljković javio se redakciji „Pravde“ da bi podsetio druge da ne prave ovakve greške i apeluje na policiju da hapsi falsifikatore.

„Nije kriminalac“

- Zbog dvesta dinara, koliko je mislio da je uštedeo pri kupovini markice za prevoz kod preprodavca, moj sin je dobio krivičnu prijavu, otvoren mu je dosije u policiji i preti mu sudsko gonjenje za falsifikovanje. Srednjoškolac je i u decembru prošle godine ispred kragujevačke Gradske agencije za saobraćaj kupio od mlađeg čoveka markicu za povlašćenu vožnju. Mislio je da čoveku više ne treba, dao petsto dinara za markicu koja u Agenciji košta 700, i uredno se vozio gradskim saobraćajem. Dva puta su ga i kontrolisali, ništa nije bilo sumnjivo, a treći put kontrolor mu je rekao da je markica falsifikovana, oduzeo mu legitimaciju i rekao da se javi u Agenciju – kaže Nedeljković.

Kaže da se njegov sin odazvao, i da je kontroloru u Agenciji sve lepo objasnio i platio hiljadu dinara kazne, ali legitimaciju su zadržali. Posle nešto više od mesec dana, kaže Nedeljković, stigla je prijava policije za falsifikovanje.

Očekivao je da će policija pitati od koga je dečak kupio markicu i da traga za prodavcem.

- Mom sinu su uzeti svi lični podaci, dao je otiske svih prstiju i otvoren mu je karton kao da je kriminalac koji je opljačkao prodavnicu držeći prodavačici nož pod grlom. Nije što je moj sin, ali dete mi je dobro, vredan je učenik, nikad nikakav prekršaj nije imao, niti je pravio probleme. Zbog 500 dinara, koliko je dao za markicu, a verovao je da je prava, dobio je krivičnu prijavu. Povukao se u sebe, ne izlazi, razmišlja o tome da je za ceo život obeležen. Pitam se i koji će to poslodavac da ga primi kad vidi da je protiv njega podneta prijava za falsifikovanje – kaže Miloica.

Mali zločin, a kazna velika

U kragujevačkoj policiji potvrdili su nam da je protiv sina Miloice Nedeljkovića podneta krivična prijava „zbog sumnje da je koristio lažnu ispravu za gradski prevoz i upotrebio je kao pravu“, i da je na spisku još desetak mladih, uglavnom maloletnika.

- Niko u policiji nije imao nameru da ovog i ostale mlade ljude etiketira i da oni budu obeleženi. Mi smo po službenoj dužnosti reagovali – kaže Radoje Dašić, komandir Policijske stanice Kragujevac. On kaže da je policija otkrila jedno lice koje je štampalo i rasturalo lažne markice, ali da po opisu koji je dao, to nije lice od kog je Nedeljković kupio svoju markicu.

Advokat Duško Pačariz kaže da su se godinama u Kragujevcu falsifikovale markice, a jedno vreme i žetoni za prevoz.

- Ta vrednost je beznačajna, ali u ovom slučaju je policija morala da reaguje jer je dobila prijavu od Agencije. Druga je stvar šta će sud da odluči. To su sve deca i njih je lako prevariti i dovesti u zabludu, i sud to u postupku treba da ceni. Ne verujem da će biti drastično kažnjeni, možda ukorom ili eventualno nekom drugom vaspitnom merom – kaže Pačariz.

Izvor: Pravda

This content has been locked. You can no longer post any comment.