Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Uhapšen Goran Hadžić
 
 

Uhapšen Goran Hadžić

goran_hadzicPoslednji odbegli haški optuženik Goran Hadžić uhapšen je u selu Krušedol na Fruškoj gori, potvrđeno je RTS-u u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Hadžić prebačen u pritvor Specijalnog suda u Beogradu. Više informacija očekuje se u 11 časova na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj će govoriti predsednik Boris Tadić.

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine, uhapšen je u selu Krušedol na Fruškoj gori, potvrđeno je RTS-u u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Još uvek nisu poznati detalji hapšenja. Predsednik Boris Tadić zakazao je za 11 sati konferenciju za novinare.  Hadžić je prebačen u pritvor Specijalnog suda u Beogradu.

Hapšenjem Gorana Hadžića, okončana je višegodišnja potraga za poslednjim haškim beguncem koji je optužen za za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Goran Hadžić je rođen 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska. Pre sukoba u Hrvatskoj, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar, Hrvatska.

Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je 4. juna 2004, a obelodanjena 16. jula 2004.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i nakon toga kao predsednik Republike Srpske Krajine (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić, delujući sam ili u dogovoru s drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, je planirao, podsticao, naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO Slavonija Baranja i Zapadni Srem/Republika Srpska Krajina.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.