Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Međunarodna izložba mozaika "Via Diagonalis" u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana"
 
 

Međunarodna izložba mozaika "Via Diagonalis" u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana"

U rimsko doba glavni put koji je severne granice Rimskog carstva povezivao sa Konstantinopoljem nazivao se Via Diagonalis. Taj put je polazio iz Singidunuma (Beograda), a stanice na tom putu kroz istočni deo Carstva, buduću Vizantiju, bili su gradovi: Naissus (Niš), Serdika (Sofija), Philippopolis (Plovdiv) i Adrainopolis (Jedren).

 

Namera ovog projekta je da poveže postaje na ovom drevnom putu i to kroz likovnu tehniku koja je u Rimskom carstvu bila dominantna u slikarskom izrazu - mozaik. Povezivanje mozaičke likovne scene Bugarske i Srbije na ovoj izložbi pokazuje da savremeni likovni umetnici, koji se bave drevnom tehnikom mozaika, u ovom mediju na veoma ubedljiv način rešavaju savremene likovne probleme.

BG – BG

Susret dve škole, Beogradske i Bugarske, i njihovi različiti pristupi savremenom mozaiku ovde su veoma vidljivi. Sa jedne strane, u radovima umetnika iz Bugarske uočljiva je upotreba jarkih boja i određena ekspresivna figuracija. I radovi apstraktnog izraza su, takođe, u funkciji ove ekspresije. Kao najpogodniji materijal za ovaj način izražavanja u mozaiku bugarski umetnici pretežno koriste mozaičku pastu . Nasuprot tome, dominantno mozaičko likovno stvaralaštvo u Srbiji okrenuto je prirodnim materijalima, posebno kamenu, i u velikoj meri geometrijskoj apstrakciji. U delima u kojima je prisutna figuracija, ona nikada nije kopija štafelajnog slikarstva, niti je prenošenje štafelajne slike u mozaik. Iz predstavljenih radova na ovoj izložbi lako možemo uočiti da su obe scene likovno utemeljene i da pedstavljaju adekvatan izraz sredina u kojima su nastale, i da već godinama istrajno i plodno stvaraju.

Ovo zajedničko izlaganje, prvo ovakvog obima u našoj zemlji, početak je jedne koncepcije ponovnog otkrivanja, razvoja i izgradnje specifičnog duha Balkana. Petar Vujošević, autor izložbe IZLOŽBA MOZAIKA VIA DIAGONALIS U rimsko doba glavni put koji je severne granice Rimskog carstva povezivao sa Konstantinopoljem nazivao se Via Diagonalis. Taj put je polazio iz Singidunuma (Beograda), a stanice na tom putu kroz istočni deo Carstva, buduću Vizantiju, bili su gradovi: Naissus (Niš), Serdika (Sofija), Philippopolis (Plovdiv) i Adrainopolis (Jedren). Namera ovog projekta je da poveže postaje na ovom drevnom putu i to kroz likovnu tehniku koja je u Rimskom carstvu bila dominantna u slikarskom izrazu - mozaik. Povezivanje mozaičke likovne scene Bugarske i Srbije na ovoj izložbi pokazuje da savremeni likovni umetnici, koji se bave drevnom tehnikom mozaika, u ovom mediju na veoma ubedljiv način rešavaju savremene likovne probleme.

Petar Vujošević, autor izložbe

This content has been locked. You can no longer post any comment.