Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo YUCOM - Debata u Kragujevcu
 
 

YUCOM - Debata u Kragujevcu

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM Vas poziva na debatu na kojoj će se izneti problem neprimenjivanja krivičnog zakona za govor i zločin iz mržnje, a u cilju smanjenja nasilja i promocije tolerancije i razumevanja prema LGBT osobama.

Debata će biti održana: u četvrtak, 2. februar 2017. godine, sa početkom u 10:30 časova, u prostorijama Biznis Inovacionog Centra Trg Topolivaca 4, Kragujevac.

 

Položaj i prava LGBT populacije u Srbiji i dalje su tabu tema. U prilog tome govori i ogroman broj krivičnih prijava koje još uvek nisu završene. Ovim putem vas Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM poziva na debatu u Kragujevcu koja će se održati u četvrtak, na kojoj će se diskutovati o problemu neprimenjivanja krivičnog zakona za govor i zločin iz mržnje, u cilju smanjenja nasilja nad LGBT osobama.

Na debati će biti pokrenuta diskusija o dve tematske celine. Prvi deo debate će za temu imati nasilje na ulicama i problem procesuiranja i sankcionisanja učinioca krivičnih dela koja su motivisana mržnjom.

Drugi deo debate se odnosi na način izveštavanja medija u Srbiji o LGBT populaciji i govor mržnje kao specifično medijsko nasilje prema pripadnicima ove populacije. Debata se održava u okviru projekta “Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu” koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, a sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

U cilju podizanja svesti o položaju pripadnika LGBT populacije i prihvatanju različitosti, na najavljenoj debati prisutnima će se obratiti

 Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava

 Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava

 Dr Zorica Mršević, naučna savetnica pri Institutu za društvene nauke

 Ivan Jeremić, inspektor u PU Kragujevac

 Vedrana Mirković, aktivistkinja grupe za podršku LGBT osobama „Izađi“

 dok će u ulozi moderatora biti Milena Vasić, pravna savetnica Komiteta pravnika za ljudska prava

 

Za potvrde dolaska i dodatne informacije:

Barjaktarović Dejana, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

This content has been locked. You can no longer post any comment.