Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Bez otpremnine na ceo radni staž?
 
 

Bez otpremnine na ceo radni staž?

protest_zbog_stazaRadnici koji ubuduće budu dobili otkaz neće imati pravo na otpremninu za ukupan radni staž, već samo za godine proveden kod poslednjeg poslodavca. Na to se obavezala Vlada Srbije u Memorandumu koji je nedavno potpisala sa delegacijom MMF-a, piše novosadski list "Dnevnik".

Da bi smanjili preveliki troškovi zapošljavanja i otpuštanja, Vlada Srbije se obavezala da do kraja mandata usvoji da obračunavanje otpremnina bude samo na osnovu vremena provedenog u radnom odnosu kod poslednjeg poslodavca i produženjem roka ugovora na određeno vreme.

U drugoj fazi treba sprovesti sveobuhvatnu analizu i reformu drugih nefleksibilnih rešenja na tržištu rada, uključujući reformu politike tržišta rada i kolektivnog pregovaranja.

Drugim rečima, uskoro bi trebalo da usledi izmena Zakona o radu da bi se, umesto otpremnine na ukupan radni staž, radnicima ona isplaćivala samo za vreme provedeno kod poslednjeg gazde.

Takvih ideja o izmeni Zakona o radu upravo u pogledu ukidanja otpremnina na ukupan staž već je bilo ali se na pritisak sindikata odustajalo.

U dosadašnjoj privatizaciji otpremnine su deljene na veliko, a bilo je i radnika čije su firme prodate a da nisu dobili ni dinara.

Najveće otpremnine dobili su radnici NIS-a – 750 evra po godini staža, „Filip Moris” je davao 700 evra, „Holcim" 650, „Lukoil" u prvom krugu 800 a u drugom 400 evra, „Knjaz Miloš" 400 evra. Nakon privatizacije „Slobode” u Čačku deljena je otpremnina od 300 evra po godini staža, „Prosvete” 200 evra. „Železnice Srbije„ i mnoga druga javna preduzeća, koja imaju ogromne viškove zaposlenih, delila su stimulativne otpremnine između 100 i 250 evra po godini staža. U isto vreme, radnici GIK-a „Prvi maj”, EI „Niš„ i „Zorke„ Šabac ostali bu bez posla, a da nisu dobili ni dinara otpremnine.

U javnosti i među stručnjacima se često polemisalo o tome da li je odluka da se dele tolike otpremnine radnicima bila ispravna i da li je sve trebalo uraditi drugačije. Naime, praksa je vrlo brzo pokazala da su dobijena sredstva najčešće završila u potrošnji, dok su neki od njih napravili "rentijere" iako su, u isto vreme, prijavljeni na evidenciju nezaposlenih ili su postali korisnici penzijskog fonda.

No, sada se postavlja pitanje da li je ispravno odjednom to prekinuti i sve buduće radnike koji će ostati bez posla ostaviti bez otpremnina na ukupan radni staž.

Izvor: SumadijaPress

This content has been locked. You can no longer post any comment.