Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Mlade nade srpske nauke
 
 

Mlade nade srpske nauke

mladi naucniciMladi srpski naučnici, osvajači šest medalja na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Južnoj Africi, vratili se u zemlju. Šestočlana reprezentacija Srbije, koja je na 8. Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici, osvojila šest medalja, vratila se u zemlju. Konkurencija je i ovoga puta bila žestoka. Takmičilo se 260 učenika iz 46 zemalja.

Naši olimpijci osvojili su dva srebra i četiri bronze. Mladi naučnici već su navikli srpsku javnost na medalje za odlično rešene matematičke zadatke. Ovoga puta, ostvareni su veliki uspesi i iz biologije, hemije i fizike. Dok su u ekipama drugih zemalja medalje osvojili samo pojedini, odlazak srpskog tima, maksimalno se isplatio, jer je grudima svakog od njih, zasijala medalja.

"Nije nam bilo ni teško, a nije nam bilo ni previše lako", kaže osvajačica bronzane medalje Irena Đorđević iz Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu.

Stefan Velja iz novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", takođe osvajač bronzane medalje, kaže da su svi pružili svoj maksimum. "Prvog dana sam imao najviše treme, posle me je ta trema prošla i postizao sam bolje rezultate", rekao je "bronzani" Maksim Stokić, koji je predstavljao matematičku gimnaziju iz Beograda.

Nekima je to takmičenje bilo vatreno krštenje. Medalja će poslužiti kao ohrabrenje i dokaz da su dorasli svetskim olimpijadama, ali i kao velika lekcija za dalje. "Imamo novo iskustvo u prirodnim naukama i upoznavanju novih ljudi i shvatili smo koliko moramo da radimo da bismo postigli nešto što želimo", rekla je učenica Matematičke gimnazije i osvajačica srebra Marijana Vujadinović.

Iako su osvetlali obraz svima, finansiranje njihovog odlaska na takmičenje nije išlo glatko. Jedna povratna karta je koštala oko sto hiljada dinara. "Svako se snalazio na svoj način. Za Maksima je put platio grad Čačak i hvala im na tome. I roditelji druge dece su se isto tako snalazili, neke firme su davale sredstva za put", ističe Maksimov otac Simo Stokić.

Predsednik Društva fizičara Srbije Ilija Savić koji je organizovao čak osam olimpijada ukazuje da je problem i to što Ministarstvo prosvete i nauke sredstva daje sa zakašnjenjem. Roditeljima koji su dali novac za karte, Ministarstvo će nadoknaditi sredstva. U međuvremenu Irena, Luka, Marijana, Maksim, Anđela i Stefan, prionuće, kažu, učenju za neke nove medalje.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.