Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Nov istraživački centar u Kragujevcu
 
 

Nov istraživački centar u Kragujevcu

dr-mikroskopU organizaciji Centra za pretklinička ispitivanja aktivnih supstanci, kao i Prirodno-matematičkog i Medicinskog fakulteta, u Kragujevcu je sinoć otvorena konferencija pod nazivom „Preclinical testing of active substances and cancer research“, a ujedno je počeo i međunarodni simpozijum „Anti-cancer agents, cardiotoxicity and neurotoxicity“.

Na ovom skupu, koji će trajati do 18. marta, eminetni domaći i strani stručnjaci i istraživači  predstaviće najnovija dostignuća u ispitivanju raka, kao i različite modele pretkliničkih testiranja aktivnih supstanci u svetu i kod nas.  

Aktivnosti Centra za pretklinička ispitivanja aktivnih supstanci, usmerena su na formiranje regionalnog Centra izvrsnosti za pretklinička ispitivanja aktivnih supstanci, koji bi bio u skladu sa evropskim i ISO  standardima. Postojanje takvog Centra, koji će biti smešten u Kragujevcu, omogućiće  molekularna, fiziološka, biohemijska, imunološka i farmakološka ispitivanja aktivnih supstanci na pretkliničkom nivou.

Projektom je, za početak, planirano da se naučnoistraživački rad već postojećih kragujevačkih laboratorija, sa Prirodno-matematičkog fakulteta (laboratorije za eksperimentalnu fiziologiju, mikrobiologiju i neorgansku hemiju) i Medicinskog fakulteta (laboratorije za imunologiju i farmakologiju), ujedini u jedan zajednički Centar. 

Za formiranje ovakvog Centra planirano je i opremanje centralne Laboratorije za ćelijsku i molekularnu biologiju na PMF-u savremenom opremom, koja će omogućiti da već postojeće metode istraživanja budu usklađene sa evropskim i ISO standardima. Prema planu projekta je već zapošljeno šest novih istraživača i jedan tehničar, koji su edukovani u laboratorijama EU, partnera Instituta “Curie” u Parizu i Medicinskog fakulteta u Solunu. 

Aktivnosti projekta podrazumevaju i dalja umrežavanja i internacionalnu saradnju postojećih laboratorija u Srbiji sa članovima evropske istraživačke mreže. Seminari i radionice, poput ove koja se trenutno održava u Kragujevcu su važni zbog razmene iskustava sa evropskim partnerima i edukacije naših ljudi uključenih u aktivnosti Centra. Bitan aspekt projekta je umrežavanje i razmena iskustava i sa regionalnim institucijama sličnog karaktera, kao što su Prirodno matematički fakultet u Skoplju, farmaceutske kuće i različiti istraživački centri.

Izvor: SumadijaPress

This content has been locked. You can no longer post any comment.