Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevački beskućnici dobili prihvatilište
 
 

Kragujevački beskućnici dobili prihvatilište

beskucniciU Gerontološkom centru u Kragujevcu otvoren je Dnevni centar sa prihvatilištem i salom za fizikalnu terapiju, u čiju je izgradnju i opremanje Ministarstvo za rad uložilo 9,6 miliona dinara. Dnevni centar za odrasle i stare osobe može da primi 15 korisnika, dok u prihvatilištu ima šest postelja. Korisnici Dnevnog centra imaće obezbeđena dva obroka dnevno, a za dijabetičare je predviđen i treći. Biće organizovan i prevoz, medicinski nadzor, radno-okupaciona terapija, kao i fizikalna terapija.

U prvom prihvatilištu za odrasle i stare osobe u Kragujevcu biće smešteni beskućnici, osobe bez ličnih dokumenata, oni koji žive u lošim uslovima, kao i u porodicama sa poremećenim odnosima.

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne zaštite Zoran Martinović je rekao novinarima nakon otvaranja da su usluge socijalne zaštite jedan od prioriteta ministarstva, koje je od 2011. godine uložilo oko 550 miliona dinara za 100 lokalnih samouprava i nevladinih organizacija u cilju afirmacije ili razvoja usluga u toj oblasti.

"To su usluge za pomoć u kući starim licima, dnevni boravci za stara lica i decu sa smetnjama u razvoju, prihvatilišta i drugi vidovi socijalne zaštite", rekao je Martinović.

Direktor Gerontološkog centra Vladan Jovanović je naveo da je uvođenje novih usluga za odrasle i stare osobe značajno u sistemu pružanja socijalne zaštite u Kragujevcu, ali i priprema te ustanove za početak palijativnog zbrinjavanja starih lica u najtežim fazama malignih bolesti.

"Usluge prihvatilišta su besplatne, dok će korisnici Dnevnog centra biti stare osobe koje prepoznaje Centar za socijalni rad, koji će delimično učestvovati u pokrivanju troškova, dok je puna cena 16.000 dinara",rekao je Jovanović.

Članica gradskog veća Slavica Saveljić rekla je novinarima da je uvođenjem usluga Dnevnog centra i prihvatilišta grad Kragujevac proširio paletu usluga socijalne zaštite na ukupno 17.

Izvor: Kurir-info

This content has been locked. You can no longer post any comment.