Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu KG info Gradske opštine
 
 

Gradske opštine

gradske-opstineKragujevac je administrativno i politički organizovan kao grad sa pet gradskih opština: Aerodrom, Pivara, Stanovo, Stari Grad i Stragari.

Gradska opština Aerodrom je gradska opština u okviru Grada Kragujevca. Nastala je 31. maja 2002. godine kao gradska opština Grada Kragujevca. Teritorija opštine Aerodrom zahvata 232 km². Deo naselja Kragujevac koji se nalazi u ovoj gradskoj opštini obuhvata mesne zajednice: Petrovac, Aerodrom, Uglješnica, Vinogradi, Denino Brdo i Šumarice kao i rubne delove Poskurica i Opornice. Opština se sastoji od 17 samostalnih naselja i dela naselja Kragujevac, organizovanih u 21 mesnu zajednicu, na teritoriji 20 katastarskih opština. Susedne opštine su: Stragari, Stari grad, Pivara, Stanovo, Batočina, Rača i Topola.

Opština Pivara je nastala 2002. godine kao gradska opština Grada Kragujevca. Teritorija opštine Pivara ima 258 km² površine. Deo naselja Kragujevac, koji se nalazi u ovoj gradskoj opštini, sa desne strane Lepenice obuhvata pored mesnih zajednica Pivara, Filip Kljajić, Lepenica i Bresnica i naseljena mesta: Beloševac, Ždraljica, Teferič, Ilićevo i deo Maršića koji su ukinuti 1991. godine kao samostalna naselja i pripojena naselju Kragujevac.

Susedne opštine su: Knić, Stanovo, Stari Grad, Kraljevo, Rekovac, Jagodina, Batočina i Aerodrom. Na teritoriji ove opštine se nalazi fabrički kompleks grupe Zastava, fabrike u industrijskoj zoni, kao i drugi manji privredni pogoni.

Opština Stanovo je nastala 31. maja 2002. godine kao gradska opština Grada Kragujevca. Teritorija opštine Stanovo ima 155 km² površine i obuhvata 14 samostalnih naselja kao i deo naselja Kragujevac. Ova opština se prostire na teritoriji 17 katastarskih opština (svako samostalno naselje ima svoju istoimenu katastarsku opštinu, dok se naselje Grošnica prostire na teritoriji K. O. Grošnica I i K. O. Grošnica II, a deo naselja Kragujevac u ovoj opštini na delu teritorija K. O. Kragujevac II i K. O. Kragujevac III).

Deo naselja Kragujevac koji se nalazi na području ove gradske opštine obuhvata sledeće mesne zajednice: Stanovo, Male Pčelice - Staro Selo, Male Pčelice - Novo Naselje, Erdeč, Grošnica, Veliko Polje i Korićani. Ove mesne zajednice su do 1991. godine bile samostalna naselja kada su ukinuta i pripojena naselju Kragujevac. Ukupno na teritoriji opštine je organizovano 16 mesnih zajednica. Od stambenih blokova izdvaja se samo blok Stanovo i Zvezda. U geografskom smislu ova administrativna celina obuhvata područje nekadašnjeg Gružanskog Sreza koji je ušao u sastav stare opštine Kragujevac.

U pogledu hidrografije najvažniji su rečni tok Lepenice, čije je izvorište na teritoriji ove opštine, i tok Grošničke reke sa jezerom Vodojaža. Susedne opštine su: Knić, Stragari, Stari grad, Pivara i Aerodrom.

Opština Stari grad ili Stara Varoš je nastala 31. maja 2002. godine kao gradska opština Grada Kragujevca. Teritorija opštine Stari grad ima 16 km² površine i obuhvata deo naseljenog mesta Kragujevac (delovi katastarskih opština Kragujevac IV i Kragujevac III). Ovo je osnovna i najznačajnija prostorna celina koja čini jezgro grada na levoj obali Lepenice. Deo naselja Kragujevac koji se nalazi u ovoj gradskoj opštini obuhvata sledeće mesne zajednice: Bagremar, 21. oktobar, Stara Radnička Kolonija, 1. maj, Bubanj, Sušica, Vašarište, Centar, Palilula i Erdoglija. Susedne opštine su: Stanovo, Pivara i Aerodrom.

Opština Stragari je nastala 2002. godine kao gradska opština Grada Kragujevca. Teritorija opštine Stragari  ima 165 km² površine. Stara opština Stragari koja je postojala do 1965. godine, kada je ugašena i dodata opštinama Topola i Kragujevac, je obuhvatala pored sadašnjih mesta još i sledeća naselja: Rogojevac, Kutlovo (iz opštine Stanovo), Čumić, Mironić, Pajazitovo, Mali Šenj (iz opštine Aerodrom), Blaznava, Vojkovci, Donja Šatornja, Donja Trešnjevica, Gornja Šatornja, Guriševci, Jarmenovci, Manojlovci i Plaskovac (iz opštine Topola). Susedne opštine su: Knić, Gornji Milanovac, Topola, Stanovo i Aerodrom. Na teritoriji ove opštine se nalazi geografski centar Srbije. Neposredna blizina Rudnika i prisustvo lekovitih voda čine osnovu budućeg razvoja turizma kao značajne delatnosti.