Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Turizam Posetite u Kragujevcu
 
 

Turizam u Kragujevcu

Kragujevac sa svojom okolinom ima bogate prirodne resurse koji pružaju mnogobrojne mogućnosti za razvoj tranzitnog, stacionarnog, poslovno-manifestacionog, sportsko-rekreativnog, lovnog i ribolovnog, zdravstvenog i seoskog turizma.

Neizostavno u Kragujevcu:

Kompleks " Milošev venac " - unutar ovog kompleksa je više građevina i institucija koje svedoče o bogatoj istoriji Kragujevca: Stara dvorska crkva sa skupštinskom zgradom iz vremena Kneza Miloša Obrenovića , u čijoj su porti postavljeni temelji srpske državnosti - doneti prvi srpski Ustavi i održavana sva skupštinska zasedanja, čak i posle premeštanja prestonice za Beograd;

Spomenik palim Šumadincima Antuna Augustinčića iz 1932.godine;

zgrada Gradske tržnice iz 1929. jedna od najstarijih pokrivenih tržnica u Evropi;

Amidžin konak - jedini ostatak kneževog dvora iz 1818. (kuća upravitelja dvora Sime Milosavljevića Paštrmca), Konak Kneza Mihaila iz 1860.godine - danas Narodni muzej sa muzejskom bibliotekom i umetničkom galerijom sa stalnim izložbama;

zgrada Prve kragujevačke Gimnazije koja je osnovana 1833 godine sa spomen - učionicom;

zgrada "Knjaževsko-srpskog teatra", osnovanog 1835.godine;

Muzej "Stara livnica" je smešten u autentičnoj zgradi livnice iz osamdesetih godina XIX veka, jednom od retkih sačuvanih primera industrijske arhitekture toga vremena. Postavka ovog muzeja prikazuje početke i razvoj industrijske proizvodnje u Srbiji;

Spomen park "21 oktobar" - U spomen na žrtve streljanja u Drugom svetskom ratu, čitav prostor Šumarica je pretvoren u spomen - park u kome se nalazi 30 grobnica od kojih je deset umetnički oblikovano spomenicima, od kojih je svakako najpoznatiji "Spomenik streljanim đacima i profesorima", potom, "Spomenik bola i prkosa", "Spomenik čistačima obuće", spomenik "Sto za jednog", spomenik "Otpora i slobode".

Na ulazu u spomen park podignuta je impozantna zgrada muzeja "21 oktobar" u čijoj je arhitekturi naglašena simbolika kragujevačke tragedije. Odsustvo otvora (prozora) na fasadama sugeriše bezizlaz nenaoružanih ljudi ispred mitraljeskih cevi, trideset tri kubusa - trideset masovnih grobnica u Spomen - parku i tri u obližnjim selima, a providne piramide od pleksiglasa na njihovim vrhovima predstavljaju poslednji pogled žrtava uperen ka nebu. U Šumaricama se nalazi i veštačko jezero, omiljeno izletište Kragujevčana.

Akvarijum "Kragujevac" predstavlja prvi javni akvarijum u Srbiji. Osnovan je 1999.godine. U njegovoj kolekciji se nalazi preko 600 biljnih i životinjskih vrsta iz vodenih ekosistema sa svih prostora Zemlje.
Glavni nosioci turističke delatnosti u Kragujevcu je Gradska turistička organizacija "Kragujevac" i veći broj turističkih i putničkih agencija u privatnom sektoru. U oblasti ugostiteljstva i turizma poslednjih godina privatni sektor je preuzeo značajnu inicijativu.