Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala
 
 

Žena iza ogledala

murjana-vujevicMirjana Vujević je rođena 14. februara 1984. godine u Šapcu gde je završila osnovnu školu i Šabačku gimnaziju. Diplomirala je 2010. godine na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Po struci je profesor engleskog jezika i književnosti.

Radi kao nastavnik engleskog jezika i književnosti, prevodilac i kolumnista.Bila je novinar – saradnik u nedeljniku « Podrinske » za koji je objavila preko četrdeset kolumna na temu muško – ženskih odnosa. Autorka je romana « Tragovi na duši besmisla » koji je pohvaljen na konkursu za ediciju « Prvenac » 2009. godine. Potpisuje prevode zbirke kratkih priča « Arizona Dream » autora Nenada Jovanovića i monografije slikara Save Rakočevića, kao i na desetine tekstova.

Ljoret de Mar i Barselona

lloret-de-marPriču o Španiji započeću dolaskom u Ljoret de Mar. Naš boravak u ovom prelepom turističkom mestu trajao je pet dana tako da smo imale priliku da osetimo njegove čari. Ljoret de Mar se nalazi u provinciji Katalonija i jedno od najživljivih turističkih mesta na španskoj obali. Od Barselone je udaljen oko stotinak kilometara tako da su apsolventkinje provele i dva dana u jednom od najlepših gradova na svetu. Ako odete na odmor u Ljoret de Mar bićete u prilici da se ludo provodite po barovima i diskotekama, pijete božanstvene koktele na plaži (koji koštaju 12 evra, ali i vrede svakog evra), i naravno, pijete njihovo nacionalno piće – sangriju.

Ljubav

coffee-loveRanije sam pisala o braku, virtuelnim ljubavima, kako ne ugroziti svoju karijeru zbog osobe koja to ne zaslužuje, čak sam se dotakla i liste najbogatijih neženja na svetu. Međutim, razmišljajući o temi za novi članak, pomislila sam kako o ljubavi nisam napisala ni jednu reč. Stoga, evo ovoga puta zanimljivih stvari kada je ONA u pitanju.

Moja prva stanica u traganju za definicijom o ljubavi je bila Wikipedia. Kada sam ukucala reč ljubav dobila sam sledeće objašnjenje: « Ljubav je stanje jake emotivne naklonosti prema nekome ili nečemu. »

Mobing

mobingMobing je naziv za socijalno-medicinski fenomen kojim se označava moralno maltretiranje na radnom mestu. Termin « mobbing » se najčešće koristi u Švedskoj, Nemačkoj i Italiji, dok se u Engleskoj koristi termin « bullying » koji potiče od glagola bully koji ima dva značenja:

a) to threaten to hurt someone or frighten them, especially someone smaller or weaker,
b) to put pressure on someone in order to make them do what you want.

Najbogatije neženje na svetu

Alwaleed-bin-Talal-AlsaudProšlog meseca članak « 100 najmoćnijih žena sveta » privukao je veliku pažnju, pa sam ovoga puta odlučila da obradujem naše drage čitateljke člankom na temu-ko su to najbogatije neženje na svetu. Kao i uvek kada su u pitanju istraživanja tog tipa, Forbes.com pruža odgovore na sva pitanja. Na njihovom sajtu se možete informisati o 80 milijardera neženja iz 17 zemalja. Informacije sadrže podatke o tome gde žive, kako izgledaju, koliko imaju godina, ali koliko su i « teški » kada je račun u banci u pitanju.

Moćne žene istorije - Katarina Velika

katarina_VELIKAKatarina II je rođena 1729. godine u baltičkoj luci Šćećin koja sada pripada Poljskoj. Njeno ime je bilo Sofija Avgusta Frederika od Anhalt-Zerbsta. Njeni roditelji su bili plemići. Otac je bio komandant Šćećina, a majka je pripadala grofovskoj lozi Holštajna. Kada je napunila petnaest godina postala je kandidatkinja za suprugu Velikog vojvode Petra Ruskog, unuka Petra Velikog. I izbor je pao na nju...

Da li postoji Deda Mraz?

Pripremajući članak tematski vezan za predstojeće praznike koji ćete imati priliku da čitate u narednom broju «Podrinske» pažnju mi je privukao tekst sa domaćih foruma pod nazivom «Da li postoji Deda Mraz?»Svaki moj komentar bi bio zaista besmislen i mogu jedino da čestitam autoru koji se potrudio da nam «razbije svaku iluziju» da Deda Mraz postoji.Ipak obradujte svoje najdraže poklonima za Novu 2008. godinu i Božić jer pred nama su praznici radosti i veselja kojima se raduju i stariji ljudi i mi mlađi.Zato ulepšajmo naredne dane i sebi i drugima!

Evita Peron

Buenos Aires, 26. jul 1952. godine. Argentina je obavijena tišinom dok njeni građani slušaju zvanično saopštenje Podsekretarijata za informisanje: «Na žalost, imamo tu dužnost da obavestimo sve građane Republike da je Eva Peron, duhovni vođa naroda, umrla u 8:25 časova danas popodne.» U tom trenutku zemljom su odjeknuli krici bola i zvukovi otvaranja boca šampanjca. Ovakve reakcije odslikavali su jedno: ljubav i mržnju koju je Eva znala da probudi u čoveku.

Gde putuju apsolventkinje - Beč

Naša poslednja destinacija je bila Beč. Iskreno, da mi je neko govorio da tolike lepote u sebi krije Beč, ne bih mu poverovala. Priču o Beču započeću sa dvorcem Šenbrun, nekadašnjom letnjom rezidencijom Habsburgovaca. Na žalost nisam pesnik da bih mogla rečima da Vam opišem koliko je lep ovaj dvorac! Ukoliko budete imali priliku da ga posetite i sami ćete biti iznenađeni sa koliko ukusa i stila je ovde sve uređeno... Pored ogromnog vrta koji okružuje Šenbrun dvorac, tu se nalazi i zoološki vrt, fontane i lavirint.

Moćne žene istorije - Anna Boleyn

Ana Bolejn ( Anna Boleyn ), mada neki izgovoraju njeno prezime i Bolen, je bila druga supruga Henrija VIII kralja Engleske. Ana je rođena oko 1500. godine u Norfolku. Njen otac je bio Tomas Bolejn ( Thomas Boleyn ) cenjeni diplomata koji je govorio nekoliko jezika. Sa trinaest godina Ana je postala dvorska dama nadvojvotkinje Margaret Austrijske. Margareta je tada vladala Holandijom i toliko je bila oduševljena devojčicom da ju je uzela za dvorsku damu iako se pretpostavlja da Ana tada nije imala dovoljno godina da bi joj se ukazala takva čast.

Ah, taj brak

Iako je moja omiljena rečenica iz Porodičnog zakona «vanbračna zajednica je trajnija zajednica života žene i muškarca, između kojih nema bračnih  smetnji» tema ovog članka mi nameće član br.3 pod nazivom Brak.Kao i u prethodnim člancima zanimljivosti vezane za određenu temu potražila sam na domaćim i stranim sajtovima.

Strana 1 od 3