Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala Ljubav
 
 

Ljubav

coffee-loveRanije sam pisala o braku, virtuelnim ljubavima, kako ne ugroziti svoju karijeru zbog osobe koja to ne zaslužuje, čak sam se dotakla i liste najbogatijih neženja na svetu. Međutim, razmišljajući o temi za novi članak, pomislila sam kako o ljubavi nisam napisala ni jednu reč. Stoga, evo ovoga puta zanimljivih stvari kada je ONA u pitanju.

Moja prva stanica u traganju za definicijom o ljubavi je bila Wikipedia. Kada sam ukucala reč ljubav dobila sam sledeće objašnjenje: « Ljubav je stanje jake emotivne naklonosti prema nekome ili nečemu. »

Stari Grci su razlikovali četiri vrste ljubavi: filija (prijateljska ljubav), eros (ljubav koja je obeležena senzualnom željom i čežnjom za onim što se ljubi), agape (ideal ljubavi: milosrdnost, zauzimanje i briga), i na kraju ksenija (ljubav prema stranom, gostoprimstvo). Složićete se sa mnom da kada pogledamo ove četiri vrste ljubavi mogli bismo da zaključimo da ljubav koju osećamo prema nekom obuhvata i prijateljstvo,i eros, ali i brigu i potrebu da ta osoba bude srećna i da se oseća prijatno pored nas. Stari Grci su bili u pravu kada su definisali ljubav na taj način.

Kada upoznate neku osobu i želite da joj se približite, prvi korak je poziv na piće. Moj predlog je da to bude koktel pod nazivom « Ljubavna strast ». Lak je za pripremanje pa ga možete spremiti i kod kuće. Koktel se preporučuje pre svega za divlje zabave i još uzbudljivije noći. Služi se i u čaši od pola litre sa dve slamčice a sastojci su sledeći: 2dcl votke, 2dcl soka od grožđa, 2dcl soka od grejpa, šećer u prahu i kocke leda.

Ukoliko to poznanstvo pređe u ljubav voljenu osobu možete uvek iznenaditi nekom sitnicom koja će učiniti da se oseća kao princeza ili princ. Od mnogobrojnih saveta koje možemo pročitati na Internetu ja sam izdvojila dva. Savet za njega: «Kupite mali džepni rokovnik. Na prvoj stranici napišite «Volim te jer...», a na svakoj sledećoj stranici po jedan razlog zašto je volite. Ispunite celi rokovnik. Na početnu stranicu možete staviti i neku zajedničku fotografiju.” Savet za nju: “Poklonite mu ručni sat sa porukom: "Za tebe ću uvek naći vremena..."”
Međutim, meni su uvek najzanimljivi odgovori koje daju deca kada ih pitate šta je to ljubav. Ponekad se iznenadimo kako ti nevini anđeli govore istinu…Njihove definicije ljubavi najbolje pokazuju koliko je ljubav lepa. Po mom mišljenju najlepših pet odgovora su sledeći:

1.Ljubav je kad mama skuva tati kafu i onda otpije gutljaj pre nego što mu je da, da vidi da li je dobrog ukusa.Danny, 7 godina
2. Ne žurim da se zaljubim. Četvrti razred je već sam po sebi dovoljno težak.Regina, 10 godina
3. Naučite da se dobro ljubite. To bi vam moglo pomoći da vaša žena zaboravi da niste izneli smeće.Erin, 8 godina
4. Ljubav je kad kažeš dečku da ti se sviđa njegova majica, a onda je on nosi svaki dan.Noelle, 7 godina
5. Ljubav je kad mama vidi tatu dok sedi na wc šolji i ne misli da je to odvratno.Karen, 7 godina

Ukoliko ste pak ljubitelji književnosti ili filozofije ne verujem da ćete ostati ravnodušni na reči poznatih kada je ljubav u pitanju.
-Uvek bismo trebali biti zaljubljeni. To je razlog zbog kojeg treba ostati neoženjen. Oskar Vajld
-Ako hocete da vas žena voli, treba joj dati prilike da vas sto puta slaže, i da uvek izgleda kao da to ne vidite.  Jovan Dučić
-Svi smo mi rezultat ljubavi i zanosa. Bajron
-Zene kojima je ljubav sve, uvek su nevine.  Zilahi

Pripremila:
Mirjana Vujević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži