Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Kultura Pozorišta
 
 

Pozorišta

logo-knjazevsko-srpski-teatarKnjaževsko-srpski teatar je najstarije srpsko pozorište, osnovano 1835. godine. U svojoj skoro dva veka dugoj tradiciji postalo je jedan od najznačajnijih bastiona srpske kulture. Najveća imena srpskog glumišta započela su svoju umetničku karijeru na sceni ovog pozorišta. Danas, Teatar svoju delatnost obavlja na tri scene: Scena Joakim Vujić, Scena Ljuba Tadić i Scena Mija Aleksić. U okviru pozorišta deluje Galerija Joakim, Teatroteka, a aktivna je i izdavačka delatnost, Revija Joakim, edicija Joakimovi potomci, edicija Premijera.

Više informacija o pozorištu na zvaničnom sajtu www.joakimvujic.com

 


Pozorište za decu Kragujevac je, rešenjem Skupštine grada Kragujevca, osnovano 27.06.2003. godine i jedno je od najmlađih pozorišta te vrste u Srbiji. Zahvaljujući kvalitetu svojih predstava, za šta je dokaz učešće na prestižnim međunarodnim fetivalima, kao i brojne osvojene nagrade, ovo Pozorište je već tokom prvih godina postojanja steklo veliki ugled, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Pozorište koristi adaptiranu salu Doma sindikata sa 303 mesta za publiku i scenu opremljenu optimalnom scenskom tehnikom.

Pozorište za decu Kragujevac je i organizator Međunarodnoh lutkarskog festivala "Zlatna iskra" na kome iz godine u godinu učešće uzima sve više vodećih svetskih pozorišta.

Više informacija o pozorištu na zvaničnom sajtu www.pzdkg.org