Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala Ah, taj brak
 
 

Ah, taj brak

Iako je moja omiljena rečenica iz Porodičnog zakona «vanbračna zajednica je trajnija zajednica života žene i muškarca, između kojih nema bračnih  smetnji» tema ovog članka mi nameće član br.3 pod nazivom Brak.Kao i u prethodnim člancima zanimljivosti vezane za određenu temu potražila sam na domaćim i stranim sajtovima.

Većini društava proteklih vekova bilo je potrebno bezbedno okruženje koje bi im omogućilo produžetak vrste i sistem pravila kako bi štitili lozu i prava vlasništva.Brak kao institucija odgovarao je ovakvim potrebama.Da sve treba da ostane u krugu porodice možda najbolje svedoči stari hebrejski zakon po kome dever ženi udovicu svoga brata.Dakle, zaključak koji mogu da izvedem na samom početku je da je brak nastao kao potreba da se zaštiti određen sloj društva i da se uvede određeni red.Zanimljivo ali ne i primamljivo.

Različiti vremenski periodi i različite kulture imaju različite istorije braka.Stari Egipćani su davali ženama ista prava u braku kao i muškarcima,mada to nije uvek bio slučaj.Žene u srednjem veku pak suočavale su se sa dvostrukom odgovornošću-prema religiji i prema braku.Kroz istoriju,pa čak i danas,porodice su te koje su ugovarale brakove.Parovi koji su stupali u takve brakove nisu imali pravo da negoduju.Uostalom,u tadašnja vremena parovi se nisu venčavali zato što su se voleli već iz ekonomskih razloga.

U starom Rimu naziv matrimonium (koren reči mater-majka) sam po sebi pokazuje osnovni cilj braka kao institucije-rađanje dece.Stupanjem u brak «učesnici» su poboljšavali svoj ekonomski status.Ali bilo je Rimljana koji su se venčavali i iz ljubavi.Ko je imao kontrolu nad mladom (tada nije postojao feministički pokret) zavisilo je od vrste braka.Brak in manum je brak u kojem se mladoženji,blago rečeno,dodeljuje mlada i svo njeno vlasništvo.Ukoliko mlada nije bila u in manum braku značilo je da je još uvek pod kontrolom pater familias.Takav brak je zahtevao od mlade da bude verna svom suprugu sve dok živi sa njim ili dok se ne razvedu.Stupanjem u brak ona je izjednačavana sa kćerkom kao članom porodice.Postojale su tri vrste in manum braka:

1)confarreatio-u izvorima do kojih sam došla smatra se da je praćen složenom religijskom ceremonijom sa deset svedoka,
2)coemptio-mlada daje miraz,a mladoženja je svečano kupuje pred najmanje pet svedoka.Ona i njeno bogatstvo su pripadali mužu.
3)usus-nakon godinu dana zajedničog života,žena je padala pod ruku supruga (?!)osim ukoliko nije bila odsutna tri noći.

U današnje vreme postoje različite vrste brakova:

-poligamija ili poliginija (bračna veza jednog muškarca sa više žena)
-poliandrija (bračna veza ili odnos jedne žene sa više muškaraca)
-endogamija (brak između pripadnika istog plemena ili istih plemenskih grupa)
-eksogamija (brak između pripadnika raznih plemena)
-divlji brak (mada lično sam za termin vanbračna zajednica)
-monogamija (brak između jednog muža i jedne žene)
-bostonski brak (je termin koji se u XIX veku koristio da označi domaćinstvo u kojem su dve žene živele nezavisne od podrške muškaraca.Da li je ovo bila seksualna veza između dve žene dugo se raspravljalo,ali ovaj termin se i danas ponekad koristi da označi neku vrstu takve veze.)
-homoseksualni brakovi (brakovi između supružnika istog pola).

Kada već govorimo o homoseksualnim brakovima,časopis «Lepota i zdravlje»u oktobru 2003.-e godine objavljuje jedan zanimljiv članak koji govori o tome kako u Americi takvi parovi usvajaju decu. «Tako će jedan muški homoseksualni par iz SAD odgajati četvorke. Naime, oni su upoznali 23-godišnju ženu koja je pristala da im putem veštačke oplodnje omogući da dobiju potomstvo. Nisu retke ni tzv. mešane porodice, u kojima pod istim krovom žive homoseksualac i lezbijka koji su metodom veštačke oplodnje dobili dete. U jednoj takvoj američkoj porodici odrasta i devojčica Šani koja za svoje roditelje kaže: "Moja mama jako voli žene, a tata muškarce, pa se zato nikada nisu venčali". Prema statističkim podacima trenutno je u SAD registrovano oko 5% ovakvih ili sličnih homoseksualnih brakova sa ili bez dece.”Smatram da većina nas ima savremena shvatanja i da poštujemo svaku orijentaciju,ali deci ponekad trebaju i otac i majka.Kakvu predstavu dete od sedam godina može da ima o roditeljima i autoritetu ako ga odgajaju dve mame ili dvojica tata?

I za kraj ukoliko se pitate zašto supružnici nose burme evo odgovora:Ovaj običaj datira još iz vremena Rimljana.Veruje se da okruglina prstena predstavlja vernost.Stoga nošenje burmi simbolizuje ujedinjenje koje će trajati zauvek.Čak je vladalo verovanje da vena ili nerv koji kreće iz prsta na kome se nalazi burma ide pravo do srca.

Rekli su o braku:
Srecni brak i danas sacinjavaju troje. Muz, zena i televizor.
Buhvald

Ima ljudi koji bi sa zadovoljstvom otisli u krevet sa zenom svog
prijatelja, ali bi sa gadjenjem odbili da puse iz njegove lule.
Kurtlen

Pripremila
Mirjana Vujević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži