Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala Gde putuju apsolventkinje - Beč
 
 

Gde putuju apsolventkinje - Beč

Naša poslednja destinacija je bila Beč. Iskreno, da mi je neko govorio da tolike lepote u sebi krije Beč, ne bih mu poverovala. Priču o Beču započeću sa dvorcem Šenbrun, nekadašnjom letnjom rezidencijom Habsburgovaca. Na žalost nisam pesnik da bih mogla rečima da Vam opišem koliko je lep ovaj dvorac! Ukoliko budete imali priliku da ga posetite i sami ćete biti iznenađeni sa koliko ukusa i stila je ovde sve uređeno... Pored ogromnog vrta koji okružuje Šenbrun dvorac, tu se nalazi i zoološki vrt, fontane i lavirint.

U jednom trenutku će Vam se učiniti da svaka travčica ima svoju priču i razlog zašto je ošišana na određenu dužinu, svaki cvet je zasađen da po lepoti i gracioznosti ne odudara od cveta do njega...

Ako mislite da ćete negde u Evropi osetiti dah aristokratije, znajte da ćete ga osetiti na ovom mestu. Iako je davne 1695. godine počela gradnja ovog dvorca, za njegovu lepotu je najzaslužnija Marija Terezija koja je i sama nagledala radove. U ovom dvorcu su živeli i Napoleon i Marija Antoneta.

Pored dvorca Šenbrun, toplo Vam preporučujem da posetite i dvorac Belvedere, koji se nalazi u blizini centra grada. Dvorac Belvedere je nekada pripadao čuvenom austrijskom vojskovođi, princu i državniku, Eugenu I Savojskom. Koliko se sećam, po rečima vodiča, Belvedere znači « lep pogled ». I verujte, ovaj dvorac i sve što ga okružuje, bio je raj za naše oči. Inače, dvorac Belvedere se sastoji od Gornjeg i Donjeg dvorca, i kada je Eugenu I Savojskom tadašnji austrijski vladar Leopold poklonio zemljište zbog zasluga u borbi protiv Turaka on je na tom mestu 1716. godine sagradio prvo Donju palatu, a šest godina kasnije i Gornju. I dan danas, one svojom lepotom mame uzdahe posetilaca.

Međutim, ako bismo po građevinama posmatrali veličinu i snagu nekadašnje dinastije Habsburg onda je logično da spomenem dvorac Hofsburg. Dvorac Hofsburg je vekovima bio rezidencija vladara Austrije, pa se samim tim i na građevini uočavaju najrazličitiji stilovi. Ovaj dvorac je građen od XIII do XVIII veka. U njegovoj blizini se nalazi Muzej umetnosti ili Nacionalna galerija koja je jedan od najpoznatijih muzeja u Evropi.

Ne bih da nabrajam sve znamenitosti koje možete da vidite u Beču jer to možete da pročitate i u svakoj enciklopediji. Reći ću Vam da su svi najburnije reagovali kad smo bili kod spomenika Marije Terezije i kada je vodič rekao da muškarci kojima je okružena njena statua su bili uglavnom njeni ljubavnici, jedna koleginica je rekla: « pametna žena, podigla sebi spomenik i ljubavnicima ». Gromoglasan smeh odjeknuo je gradom.

U Prateru su se mnogi vozili i uživali u raznim zanimacijama, ali moram da prokomentarišem da je Prater « malo dete » za Šabački vašar. Svi su oduševljeno prihvatili moj poziv da posete Šabac u septembru i osete duh Čivijade. Beč je Beč, ali ni Šabac ni Kragujevac nisu daleko od evropskih standarda...
Svakako ne treba da odete iz Beča a da ne probate čuvene Mocart kugle, čokoladne bombone punjene marcipanom koje su pri tom i aristokratski upakovane, ili Zaher tortu. Možda ćete pravi duh Beča doživeti ako se provozate u jednoj od kočija koju vuku lipicaneri. A opet, kako da završim ovu priču a da Vam ne kažem da posetite i Toilet of Modern Art u čuvenoj Hundertwasserovoj zgradi? Iako je to najskuplje “ obavljanje nekih potreba “ koje može da Vas zadesi, ali neka Vam za utehu bude da ste bili u čuvenom toaletu. Mada, da budem iskrena, najmorbidniji osećaj sam doživela u Dalijevom muzeju u Španiji jer je projektovan po Dalijevoj želji tako da sve fekalije prolaze preko njegovog groba. I sam nam je vodič rekao: “ Sad imate jedinstvenu priliku da pok…… Dalija! “ Inače, Hundertwasserovu zgradu nazivaju bajkolikom kućom i sam Hundertwasser je govorio kako je želeo da pokaže da malo mašte čini čuda, ali ipak smatram da je Dali neprevazđen. Rekli su nam da Hundertwassera porede sa Gaudijem jer su obojica u svojim delima podražavala prirodu, ali bojim se da je takvo poređenje smešno! Ko god se usuđuje da ih poredi verovatno nije bio u Barseloni...

I kao što i sami možete da primetite, zaista ne znam kako da završim ovu prelepu priču o putešestviju po Evropi...Toliko utisaka, emocija i uspomena koje ću pamtiti za ceo život. Zato, roditelji potrudite se da svojoj deci priuštite ovo putovanje, jer verujte i Vi ćete ga kroz njihove osmehe doživeti. I znam da ovo ne bih trebala da napišem jer se ne priliči novinarskom stilu pisanja, ali ovom prilikom zahvaljujem se svima iz Šapca i Kragujevca koji su mi pomogli da ostvarim ovaj san, posebno mojim Vujevićima koji su bili uvek uz mene. Do sledećeg putovanja uživajte u nekim novim pričama koje život krije ...

Pripremila
Mirjana Vujević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži